Support een Zelfhulpgroep

Ik werd door mijn buren en familie verwaarloosd omdat ik lepra had. Nu ik bij de zelfhulpgroep hoor kon ik sparen en mijn eigen winkel openen. Ik verdien nu geld én ben de penningmeester van de groep. ~ Nurjahan

Samen sterk

Zeer kwetsbare mensen hebben recht op een veilige plek in de maatschappij, zorg en inkomen.
Een zelfhulpgroep is een zelfstandige ‘community’ die elkaar helpen in gezondheid, werk en inkomen.

Samen sterk, daar geloof ik in.
Vertel meer hoe ik kan helpen als partner van een zelfhulpgroep 

Wat is een Zelfhulpgroep?

Een zelfhulpgroep is een gemeenschap van gemiddeld 15 -20 personen die elkaar helpt: medische verzorging, inkomsten en sociaal. Het is een beproefde methode waardoor leprapatiënten en mensen met een beperking (verdere) verminkingen kunnen voorkomen, leden actief gaan deelnemen aan de maatschappij en in hun eigen inkomen voorzien. De zelfhulpgroep kan microkredieten verstrekken om bijvoorbeeld een geit te kopen of om gezamenlijk een stuk land te bewerken en de opbrengsten verkopen.

Steun een zelfhulpgroep, word partner

Voor €750 per jaar (€ 62,50 p/m) ondersteun je persoonlijk een zelfhulpgroep van 20 mensen.

Je bijdrage zorgt ervoor dat een zeer kwetsbare groep aan de onderkant van de maatschappij de kans krijgt om elkaar te helpen op eigen benen te staan, gezond te blijven en in eigen inkomen te voorzien. Mensen met een handicap (veelal door lepra) worden weer zelfstandig en weerbaar. Door de Zelfhulpgroep zijn ze weer volwaardig onderdeel van de maatschappij. Dit draagt bij aan het stoppen van het stigma, de strategische peiler  ‘Zero Discrimination’.

Als partner maak je dit mogelijk:

 1. Medische verzorging
  Support en training zodat ze wonden goed kunnen verzorgen en door goede hygiëne gezond blijven
 2. Activiteiten ondernemen om inkomsten te genereren
  Gezamenlijke spaarpot en kredieten voor investeringen, handel en landbouw
 3. Counseling
  persoonlijke ontwikkeling en opbouw van de groep.
 4. Zelfhulpgroep-coaching
  Begeleiding bij zakelijke afspraken, activiteiten, voortgang en planning t.b.v. het goed functioneren van de groep en hun activiteiten.
 5. Training
  Support vanuit Leprazending aan de groep van opstart naar volledige autonomie. In de opstartfase sturend, daarna steeds meer adviserend op initiatief vanuit de groep.

Hoe werkt het?

Jouw steun wordt gekoppeld aan de projecten voor Zelfhulpgroepen van Leprazending in Azië: Bangladesh, India, Myanmar en Nepal.

Direct contact. Je wordt gekoppeld aan een relatiebeheerder, die jou door het jaar heen op de hoogte houdt met korte updates. Ontwikkelingen, foto’s en video’s. Onze relatiebeheerder staat ook voor je klaar bij vragen.

 

€ 750 per jaar
(62,50 /maand)

Ondersteun 1 zelfhulpgroep

Je helpt daarbij 20 kwetsbare personen deel te nemen aan de maatschappij en in hun eigen inkomen te voorzien.

[Aanmelden]

€ 320 per jaar
(€26,50 /maand)

Ondersteun 10 kwetsbare personen in een zelfhulpgroep

Je helpt 10 kwetsbare personen deel te nemen aan de maatschappij en in hun eigen inkomen te voorzien.

[aanmelden]

€ 162,50 per jaar
(13,50 /maand)

Ondersteun van 5 kwetsbare personen in een zelfhulpgroep

Je helpt 5 kwetsbare personen deel te nemen aan de maatschappij en in hun eigen inkomen te voorzien.

[aanmelden]

“Ik heb nu koeien, een stukje eigen grond en spaargeld”
Hoe Kaltani dankzij een zelfhulpgroep een nieuwe toekomst kon opbouwen 

Kaltani uit Bangladesh genoot van het leven, samen met haar man en drie dochters en een zoon. Op een dag zei ze tegen haar man dat er huidvlekken op haar rechterbeen en beide handen kwamen. Maar haar man dacht dat het alleen een huidprobleem was. Na enkele maanden zag ze een zweer op haar rechtervoet, dus ging haar man naar de dorpsarts en kreeg wat medicijnen.

Na een paar dagen ontdekte ze dat het niet goed ging met haar en ging ze naar de plaatselijke traditionele genezer voor een betere behandeling, maar weer een paar dagen behandeling zag ze geen vooruitgang. Toen nam haar man haar mee naar het regionale ziekenhuis. De arts verwees haar naar het DBLM-ziekenhuis van Leprazending voor behandeling van lepra.

Toen ze terug naar hun huis gingen met medicijnen en het verhaal deelden met de familie, waren haar familieleden zijn erg bezorgd en beschaamd. Na enkele dagen hoorden de buren over de ziekte en fluisterden ze het aan elkaar door. Vanaf die dag verbraken de buren contact hun familie. Toen medewerkers van Leprazending hun huis bezochten, bevestigden dat de ziekte voor de buren. Dus ze stonden het niet toe om andere huizen te bezoeken en kon Kaltani niet deelnemen aan plaatselijke sociale hulpprogramma’s. Op een dag besloot ze: ik wil niet in deze wereld leven, ik wil dood. Maar haar man en kinderen zorgen ervoor dat ze  altijd de wil hield om te blijven leven.

Na haar leprabehandeling te hebben voltooid, gingen medewerkers van Leprazending naar huis en zorgden  voor een tijdelijk vat voor schoon drinkwater, ondersteuning voor huisvesting en zorgden voor een koe om hun inkomen te verhogen.

Na 4 jaar support vanuit het hulpprogramma vroeg Leprazending haar om zich bij de zelfhulpgroep (ZHG) aan te sluiten in haar dorp. Uiteindelijk besloot ze en werd onderdeel van de ZHG-groep in Sochatta.

Ze begon geld te sparen in de groepsbijeenkomst, en spaarde op de juiste manier 50 taka per bijeenkomst. Na een paar maanden ontving ze voor het eerst een lening van de zelfhulpgroep: (€ 50) 5000 taka. Ze kocht wat geiten en na twee jaar voor de dieren te gezorgd te hebben, kreeg ze voor de tweede keer een lening van omgerekend €85. Met de lening en inleg van eigen geld kon ze een koe kopen (€210), een hele investering. Weer twee jaar later ontving ze de derde keer een lening (€115) en kocht voor €425 een eigen stok land. Met een 4e lening van €125 kon ze nog een koe kopen.

Gedurende deze periode zetten medewerkers van Leprazending zich in de belangen van deze familie te behartigen en leerden buren over lepra, het stigma en de rechten van mensen met een beperking.

Nu het stigma verminderd is in hun gemeenschap is ze erg blij met haar leven, samen met de kleinkinderen. Buren bezoeken hen ook weer zoals normaal. Nu spaart ze per bijeenkomst van de zelfhulpgroep het dubbele (100 taka) en heeft in totaal een buffer van 7500 taka kunnen opsparen. Het totale kapitaal van haar groep is inmiddels  68.745 taka. Ze is Leprazending erg dankbaar voor het Zelfhulpprogramma, waardoor haar leven er weer heel anders uit is komen te zien.