Water Elektriciteit Gas

Wim en Mariet BrandsmaWim Brandsma blogt vanaf het wereld-lepracongres in Beijing China. Hij is samen met zijn vrouw Mariet betrokken bij verdere ontwikkeling van het lepra-ziekenhuis en algemeen revalidatiecentrum Green Pastures in Nepal.

 

Water-Elektriciteit-Gas  (WEG)

In Nederland nemen we deze voorzieningen als vanzelfsprekend aanwezig aan! Mochten er problemen zijn met deze voorzieningen – een onderbreking van een uur is genoeg –  dan haalt dit al vaak de landelijke pers, in ieder geval het lokale nieuws. Duurt de onderbreking een halve dag, gegarandeerd dat het journaal van 20.00 hier melding van maakt.

Water. We gaan weer filteren. Er staan weer flessen gefilterd koel water in de koelkast en voor tandenpoetsen en spoelen gebruiken we dus een van deze flessen. In de eerste week van mijn verblijf hier de douche laten nakijken en het reservoir van het toilet. Door heel veel kalkaanslag werkten deze niet meer goed. Ik hoop dat de kalk door het filteren ook weggenomen wordt. Moet er niet aan denken hoe anders mijn maag er uit zou gaan zien. De eerste dagen dus behelpen met een matige douchestraal en water opvangen staande onder de douche in een grote plastic teil. Met dit water kan vervolgens het toilet doorgespoeld worden. Nu werkt alles weer en kan Mariet zonder problemen van de badkamer gebruik maken wanneer ze komt. Maar water is er niet altijd. Dat moet opgepompt worden naar de 3e verdieping naar een groot reservoir.

Elektriciteit: Af en toe is er dus geen water en moeten we wachten tot er weer elektriciteit is. Deze is schaars en wordt in mondjesmaat ongeveer 4 maal per dag voor een paar uur aangeleverd. Hiervoor bestaat een schema zodat er enigszins rekening mee gehouden kan worden wat de beste tijden zijn voor koken en bakken. Als de stoom uitvalt en het is nog steeds warm en vochtig weer, dan een vlucht naar het balkon waar het meestal koeler is en soms een zacht windje waait. De elektrische ‘windmolens’ , aan plafond en op statief werken dan natuurlijk ook niet. Op het dak staan zonnecollectoren en die zorgen voor warm water voor de douche en de (af)was. De douche? Nou een beetje warm van mij mag er nog wel bij.

Gas: Butagas. De pijpleidingen uit Groningen zouden wel van heel ver moeten komen. Bovendien gaat de kraan daar steeds meer dicht (aardbevingen!). In het voorjaar was er een groot te kort aan butagas vanwege de grensproblemen met India (import) en moesten vele mensen die butagas gewend waren over gaan op de bekende houtvuurtjes. Ook de restaurants (toeristen) moesten zich aanpassen –  de menukeuzes werden flink beperkt!

Water, elektriciteit en gas, wat veraangenamen ze toch ons leven.