Urmila geneest, dankzij nieuwe behandelmethode

Lepra krijgen is al erg genoeg. Als dan ook nog de wonden niet willen genezen, is al het toekomstperspectief verloren. Urmila (35) uit Nepal kampte al sinds haar 11e met pijnlijke zweren en aanhoudende huiduitslag. Eindelijk kreeg ze een behandeling die werkt.

Toen Urmila voor het eerst naar het ziekenhuis ging, was ze al erg ziek. Lepra had de zenuwen in haar handen en voeten zo erg aangetast, dat ze niets meer voelde. Als ze zich sneed of verbrandde, merkte ze dat niet en liep er te lang mee door. Als gevolg daarvan raakten de wonden geïnfecteerd.

Infecties

Nieuwe behandelmethode voor wondverzorging

Infecties komen vaak voor bij mensen met lepra. Zij moeten een langdurige behandeling in het ziekenhuis ondergaan om te voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt. De wond wordt dan telkens opnieuw schoongemaakt en dode huid verwijderd. Dit kan maanden of zelfs jaren duren.

Ook de jonge Urmila werd wekenlang in het ziekenhuis behandeld, en raakte achter op school. Toen ze weer naar huis mocht, deden haar voeten nog steeds erg zeer. Het was voor haar te ver om naar school te lopen. Noodgedwongen bleef ze thuis. Meer dan twintig jaar leed ze pijn. Haar familie ving haar liefdevol op maar zij wilde ook zo graag een eigen leven opbouwen.

Innovatieve behandeling

Dr Indra Napit in het Anandanban ziekenhuis

Twee jaar geleden vatte Urmila moed en zocht opnieuw hulp. Ze kwam in contact met het Anandaban ziekenhuis waar Leprazending werkt. Daar ontmoette ze dr. Indra Napit, die jarenlang onderzoek heeft gedaan om een nieuwe behandelmethode te testen.

De zogenaamde L-PRF-techniek (Leukocyte – Platelet Rich Fibrin) werd al gebruikt door tandartsen. Dr. Indra ontdekte dat deze methode ook voor leprapatiënten geweldige resultaten geeft. De wondgenezing verloopt aanmerkelijk sneller. In sommige gevallen duurde de behandeling zelfs nog maar een week. In vrijwel alle gevallen werd de behandeltijd met de helft verkort, in vergelijking met de vorige methode.

Geweldig nieuws voor Urmila. Ook bij haar slaat de behandeling goed aan. Haar hardnekkige wonden zijn aan het genezen. ‘’Ik heb zelfs goede hoop dat ik weer helemaal beter word’’, zegt ze nu.

Urmila kan weer lachen.

Toekomst

Urmila droomt weer. Haar grote wens: ze wil leren om typisch Nepalese Dhaka-stoffen te weven voor het maken van kleding en sjaals. Misschien begint ze zelfs een eigen zaak in prachtige jurken. Ze is ontzettend dankbaar voor alle hulp die ze krijgt, zegt ze met een stralende lach.

Samen voor herstel

Een verhaal als dit van Urmila maakt opnieuw duidelijk dat u werkelijk verschil maakt in levens. Wij zijn heel dankbaar voor uw voortdurende steun. Daardoor kunnen nog meer mensen als Urmila verzorgd worden en hun leven opnieuw beginnen.

Wereld zonder lepra

Vandaag de dag krijgt elke twee minuten iemand de diagnose lepra. Dat moet toch stoppen? Het goede nieuws is: het kán gestopt worden. Door lepra tijdig op te sporen en snel te behandelen.

Wij ervaren het als een zegen dat jij en mensen zoals jij, leprapatiënten in je hart sluit. Samen werken we toe naar ‘een wereld zonder lepra ’. Om dat te bereiken moet de strijd tegen lepra doorgaan. Totdat niemand meer lijdt door lepra. Help jij ook mee? Elke gift, klein of groot, draagt bij aan het voorgoed verslaan van lepra. Heel hartelijk dank!

Ik wil helpen