Medische zorg en revalidatie

Vorig jaar konden we meer dan 25.000 mensen met lepra verzorgen en opereren. Steunt u onze medische zorg?

Strategie

Leprazending biedt medische kwaliteitszorg aan patiënten met lepra die geen gebruik kunnen maken van eerstelijns overheidszorg. Ons medisch personeel stelt alles in het werk om zweren te behandelen en te voorkomen, voert hersteloperaties uit, biedt leprapatiënten hulpmiddelen als krukken of rolstoelen en verleent psychosociale hulp. We vinden het belangrijk dat mensen uiteindelijk weer voor zichzelf kunnen zorgen.

Uitdaging

Er is te weinig medisch personeel beschikbaar en ook een tekort aan apparatuur. Veel patiënten met lepra melden zich te laat waardoor ze al verminkte lichaamsdelen hebben. Komen mensen in een vroeg stadium erachter dat ze lepra hebben, dan is de kans groot dat ze volledig genezen zonder verminkingen op te lopen.

Impact

Vorig jaar konden 25.457 behandelde patiënten hun leven weer oppakken in hun eigen leefomgeving. Wij gaven hen voorlichting over het voorkomen en beperken van zweren.

Khalit, zwerfjongere met lepra

KhalitTijdens een veldbezoek in Tsjaad komen we Khalit tegen. Hij leeft in een rondtrekkende nomadengroep. Volgens zijn oom is hij 17 jaar, maar hij lijkt eerder een jaar of 14. Hij wacht stil zijn beurt af tussen de vele ongeduldige mensen in de rij voor het geïmproviseerde spreekuur.

Khalit blijkt de afgelopen zeven jaar in verschillende gezondheidscentra en ziekenhuizen te zijn geweest, maar niemand heeft hem kunnen helpen.  Hij blijkt lepra te hebben. Door het inzakken van zijn neus heeft hij moeite met ademen. Zijn zenuwen zijn verdikt, vooral in de ellebogen. Dit heeft gelukkig nog geen gevolgen gehad voor het gebruik van zijn handen.

Als gevolg van lepra heeft hij geregeld last van zwelling in zijn gezicht en handen. Vanwege deze terugkerende klachten nemen we hem mee naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum. Hij is niet gewend aan autorijden en moet tijdens de rit verschillende keren overgeven. Eenmaal aangekomen valt hij uitgeput in slaap als een klein ziek vogeltje, vastgeklampt aan zijn oom. In het gezondheidscentrum krijgt hij direct lepramedicijnen en aspirines tegen de zwellingen. Na een paar weken vertrekt hij weer, terug naar zijn tentenkamp. Een supervisor bljift zijn lichamelijke conditie volgen.

Geef voor Medische zorg en revalidatie