Medische zorg en revalidatie

Vorig jaar konden we meer dan 25.000 mensen helpen. Wilt u ook geven voor medische hulp aan mensen met lepra?

Strategie

Medische kwaliteitszorg leveren aan patiënten met complicaties als gevolg van lepra die buiten de eerstelijns overheidszorg vallen. Zweervorming terugdringen, hersteloperaties uitvoeren, in hulpmiddelen voorzien, psychosociale hulp verlenen en zelfzorg stimuleren.

  • Wij bieden specialistische zorg  aan patiënten (ogen, voeten en handen) na screening door de overheid, doorverwijzing of zelfstandige aanmelding.
  • Hersteloperaties worden uitgevoerd bij patiënten met een ernstige handicap.
  • Zweren, neuritis en reacties worden behandeld.
  • We leren patiënten de zweren zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Patiënten die een hulpmiddel nodig hadden ontvangen een prothese, rolstoel, krukken, bril, enz.
  • Fysiotherapeuten verlenen pre- en postoperatieve zorg.

Uitdaging

Er is te weinig medisch personeel en apparatuur beschikbaar. Veel patiënten melden zich te laat; vroegtijdige melding zou veel problemen voorkomen.

Impact

Vorig jaar kregen 25.457 behandelde patiënten de kans een normaal leven te leiden in hun eigen leefomgeving. Zij hebben voorlichting gekregen over het voorkomen en beperken van zweren.

Khalit, zwerfjongere met lepra

KhalitTijdens een veldbezoek in Tsjaad komen we Khalit tegen. Hij leeft in een rondtrekkende nomadengroep. Volgens zijn oom is hij 17 jaar, maar hij lijkt eerder een jaar of 14. Hij wacht stil zijn beurt af tussen de vele ongeduldige mensen in de rij voor het geïmproviseerde spreekuur.

Khalit blijkt de afgelopen zeven jaar in verschillende gezondheidscentra en ziekenhuizen te zijn geweest, maar niemand heeft hem kunnen helpen.  Hij blijkt lepra te hebben. Door het inzakken van zijn neus heeft hij moeite met ademen. Zijn zenuwen zijn verdikt, vooral in de ellebogen. Dit heeft gelukkig nog geen gevolgen gehad voor het gebruik van zijn handen.

Als gevolg van lepra heeft hij geregeld last van zwelling in zijn gezicht en handen. Vanwege deze terugkerende klachten nemen we hem mee naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum. Hij is niet gewend aan autorijden en moet tijdens de rit verschillende keren overgeven. Eenmaal aangekomen valt hij uitgeput in slaap als een klein ziek vogeltje, vastgeklampt aan zijn oom. In het gezondheidscentrum krijgt hij direct lepramedicijnen en aspirines tegen de zwellingen. Na een paar weken vertrekt hij weer, terug naar zijn tentenkamp. Een supervisor bljift zijn lichamelijke conditie volgen.

Geef voor Medische zorg en revalidatie
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world