Sursati, een moeder met lepra

6 mei 2020

Sursati is 54 jaar en komt uit India. Door een te late diagnose, veroorzaakte lepra veel lichamelijke schade. Gelukkig is ze in ons lepraziekenhuis liefdevol behandeld en geopereerd. Ondanks de juiste hulp is een deel van de schade zichtbaar gebleven, waardoor mensen contact met haar uit de weg gaan. Mensen buiten haar eigen gemeenschap – waar ze inmiddels veilig leeft – denken dat ze nog steeds lepra heeft, als ze haar handen zien… Ze mijden haar.

Gevolgen voor haar kinderen

Sursati heeft twee zoons, die ze graag een goed leven wil geven, een huis, een baan, een vrouw. Ook haar zoons merken de gevolgen van lepra, want: ‘wie trouwt er nu met een zoon van een lepramoeder?’ en: ‘wie wil iemand met een lepramoeder in dienst nemen?’ Mensen zijn bang voor besmetting – ook via haar zoons. Als Sursati eerder was gediagnosticeerd, had ze geen zichtbare schade overgehouden. Tijdig ingrijpen bij lepra is zó belangrijk!

Niet meer besmettelijk

Onze artsen en verplegers, doen er alles aan om leprapatiënten op te sporen en te behandelen. Vrijwel meteen nadat de medicatie start, is de leprapatiënt niet meer besmettelijk. Help mee, zodat we nieuwe patiënten snel kunnen opsporen en behandeling. Voor hen tikt de tijd…

Genezing, hoop en uitzicht

Je geeft vrouwen zoals Sursati voor 24 euro medicijnen en wondverzorging. En daarmee geef je ook hoop en uitzicht op een waardig leven. Help jij mee? Dank je wel!