Sonia’s verhaal

Bij Sonia werd lepra ontdekt toe ze 3 jaar was

Bij Sonia werd lepra ontdekt toen ze 3 jaar was

Bij Sonia werd lepra ontdekt toe ze 3 jaar was. Gelukkig hebben de medewerkers van Leprazending haar op tijd kunnen behandelen, waardoor zij weer een zorgeloze toekomst tegemoet gaat. Het enige wat ze ervan heeft overgehouden zijn wat lichter gekleurde plekken in haar gezicht.

Ieder jaar opnieuw worden zo’n 200.000 mensen besmet met lepra.  Daarbij zijn zo’n 18.000 kinderen. Vaak wordt de ziekte te laat herkend en is de schade al aangericht. De  zichtbare lichamelijke schade leidt bovendien vaak tot vereenzaming: door angst voor besmetting en allerlei vooroordelen worden leprapatiënten vaak uit hun familie en gemeenschap verstoten.

Ook Sonia’s vader Dinesh (36) is leprapatiënt. Op een dag, een paar jaar geleden, voelt hij pijn op zijn lichaam en een vreemd tintelend gevoel. Op een gegeven moment worden deze plekken gevoelloos. Als Dinesh zo ziek en zwak wordt dat hij niet meer kan werken, besluit hij om naar het lepraziekenhuis van Naini te gaan, dat ongeveer een uur van zijn huis ligt. Daar wordt ontdekt dat hij al die tijd – zo’n drie jaar – lepra heeft. Dinesh reageert zo heftig op de lepramedicijnen dat hij met tussenpozen 1,5 jaar in het lepraziekenhuis van Naini verblijft.  Omdat Dinesh zo lang niet kan werken, is zijn gezin er slecht aan toe. Hij verliest zijn baan en inkomen en heeft geen geld om zijn kinderen elke dag een goede maaltijd te geven. Ook het huisje – een schamele hut – waarin het gezin woont, kan hij niet onderhouden. In deze periode raken, zonder dat iemand het beseft, ook de 2 dochters van Dinesh besmet met de leprabacterie.

sonia-img_3406b“Door de ziekte ben ik 15 jaar teruggeworpen in de tijd”, vertelt Dinesh. “Eigenlijk moet ik helemaal opnieuw beginnen.” Gelukkig heeft hij hulp gekregen van Leprazending in de vorm van huisvesting. Het gezin kan nu in een stenen huis wonen. Vanuit dit huis kan dit gezin hun leven weer opbouwen.

Ook met de gezondheid van  Sonia´s vader Dinesh gaat het inmiddels stukken beter. Hij werkt weer als dagloner, vooral in de bouw en als landarbeider. Wel werkt hij nog op halve kracht. Meer kan hij nog niet aan. Dinesh hoopt dat hij weer helemaal zal genezen. Dan kan hij weer volop aan het werk en kan hij een goed inkomen voor zijn gezin verdienen. Het liefste ziet hij dat zijn vrouw en kinderen het goed hebben.

Voor de mensen in het dorp houdt Dinesh verborgen dat zijn dochters en hij lepra heeft gehad. Omdat hij geen beschadigingen aan zijn handen of voeten heeft, denken ze dat hij een andere ziekte had. Dinesh: “Ze weten heel weinig van lepra af en zullen mij niet accepteren als ze het weten. Ze zien lepra als een gevolg van fouten, van zonde.” Zelf denkt Dinesh niet dat lepra een straf is. Hij ziet het als een moeilijke tijd waar je gewoon doorheen moet.

Wilt u gezinnen als dat van Dinesh en zijn dochters beschermen tegen lepra? Maak dan een bijdrage over !

 

PS Wilt u het erfenisdossier of de brochure Nalaten bestellen ? Ga dan naar www.leprazending.nl/nalaten