Het verhaal van Rinku

Rinku is 16 jaar en komt uit een gezin van zeven kinderen. Rinku’s moeder heet Geeta Devi en is 55 jaar. Zij zorgt voor het huishouden en verdient geld met het verkopen van vis. Rinku’s vader heet  Narayan Sahni  en is 61 jaar. Vroeger verkocht hij snoep maar nu werkt hij niet meer. Het gezin heeft een geit.

Drie jaar geleden ontdekte Rinku kleine vlekjes op haar arm en gezicht. Rinku: “Ik was bezorgd, niemand wist wat er aan de hand was.” Een lokale dokter adviseerde Rinku om zalf op de vlekjes te smeren. Na een jaar waren de vlekjes nog steeds niet verdwenen. Rinku durfde het huis niet meer uit. Ook kreeg ze pijn aan haar hand.

Haar vader vertelt: “Toen Rinku jong was hielp ze met van alles in huis – de afwas, koken en schoonmaken. Maar langzaam kreeg ze pijn in haar hand. We hebben veel geld besteed aan lokale artsen. Tot iemand ons doorverwees naar het ziekenhuis van Leprazending! We kunnen de pijn in haar hand niet wegnemen en vinden het verdrietig wat ze doormaakt. Maar ik heb hoop dat ze in het ziekenhuis van Leprazending goed geholpen wordt en zal genezen!”

Rinku houdt haar hoofd vaak gebogen. Ze is een teruggetrokken en verlegen meisje. Ze schaamt zich voor haar ziekte!  Rinku is nooit naar school geweest maar ze is wel gemotiveerd om te studeren. Rinku: “Ik wil graag naar school. Ik ben alleen bang dat mensen mij raar aankijken als ik tussen alle kleine kinderen in de klas zit”.

Gelukkig steunen haar familie en vrienden haar. Rinku: “Mijn vrienden komen me vaak helpen. Vooral mijn vriendin Kavita is erg lief voor me.” Kavita (16 jaar): “We zijn al heel lang vriendinnen. Ik was dus erg verdrietig toen Rinku zoveel pijn kreeg. Ze is erg dapper en ik geloof dat ze beter wordt. Ik ben blij dat ze nu in het ziekenhuis behandeling krijgt.”

In het ziekenhuis wordt Rinku behandelt door Dr. Kerketta: “Rinku heeft een zwakke pols. Dat is niet erg gebruikelijk. Alle drie de zenuwen in de pols zijn getroffen. Het is een ingewikkelde zaak. Ik wil het bespreken met het hoofd van de chirurgie in Calcutta. Misschien moet ze daar heen voor een operatie. Ik kan haar vingers en duim corrigeren, maar voor haar pols heeft ze eerst fysiotherapie nodig.”

Update juli 2016

Voordat Rinku in het ziekenhuis van Leprazending terecht kwam, bezocht ze een privékliniek. De artsen daar schreven haar een medicijn voor om de lepra te bestrijden. Helaas kreeg Rinku een allergische reactie. Rinku: “Mijn gezicht werd rood en ik kreeg uitslag. Het deed pijn en ik durfde niet meer naar buiten. De lepra werd alleen maar erger toen ik in de privékliniek werd behandeld. Daarom zijn we daar weer weggegaan.”

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis van Leprazending kreeg Rinku gelijk medicijnen tegen de lepra. Helaas zorgen deze medicijnen ook voor een reactie. Dr. Kerketta legt uit: “De medicijnen zorgen voor een gevecht tussen de leprabacteriën en Rinku’s immuunsysteem. Ze is daarom niet sterk genoeg voor een operatie. We verwachten dat de reactie binnen een paar weken over is. Daarna wachten we een paar weken en dan controleren we het opnieuw. Op dit moment krijgt Rinku fysiotherapie om haar pols klaar te maken voor een operatie.”

Rinku zelf is erg depressief: “Ik weet niet wat er gaat gebeuren. Ik hoop dat ik helemaal kan genezen maar dat is nu moeilijk te geloven. Ik ben nu al een tijd in het ziekenhuis maar er is nog niet veel anders.”

Gelukkig blijft Rinku wel in contact met haar vrienden en familie thuis. Rinku: “Aan het begin van de avond kan ik bellen vanuit het kantoor in het ziekenhuis. Mijn broer heeft een mobiele telefoon. Via hem spreek ik met mijn familie en vrienden.”

Update deceber 2016

Het leven van Rinku was het afgelopen jaar niet makkelijk. Tegenslag na tegenslag volgde en de operatie aan haar hand werd steeds uitgesteld. Helaas kan Rinku nog steeds niet worden geopereerd. De medicijnen blijven zorgen voor een gevecht tussen de leprabacteriën en Rinku’s immuunsysteem. Rinku’s lichaam is niet sterk genoeg voor de operatie.

Toch is Rinku niet meer verdrietig. Sinds kort heeft ze namelijk van Leprazending haar eigen winkeltje gekregen. Ze verkoopt allerlei spulletjes zoals snoepjes en eten. Het winkeltje van Rinku is de enige winkel in haar dorp. Ze heeft daarom dan ook veel klanten. Het doet Rinku goed dat ze zoveel mensen ziet en spreekt. Rinku heeft inmiddels meer vertrouwen in de toekomst.

Doe mee met Herstel 1