Rani wil naar school maar verstopt zich in huis

3 oktober 2022

Rani is nog maar negen jaar oud wanneer lepra bij haar wordt ontdekt. Zo’n diagnose is altijd vreselijk, maar Rani heeft ook nog de pech dat haar vader het gezin in de steek heeft gelaten, en haar opa kort geleden is gestorven.

Opa zorgde met zijn pottenbakkerij voor Rani’s moeder en dochters. Renuka, de moeder van Rani, zet haar schouders eronder om voor de kinderen te zorgen en het pottenbakken over te nemen. Het is erg zwaar, maar noodzakelijk als inkomstenbron voor hun dagelijkse eten. Maar Renuka heeft er nog een grote zorg bij: haar dochter wordt uitgestoten vanwege lepra.

Gepest

Dat Rani lepra heeft, is te zien aan de vlekken in haar gezicht en op haar armen. Ook zijn haar benen en handen aangetast. Als ze naar school gaat, blijft dat niet onopgemerkt. De andere kinderen pesten haar vanwege de vlekken en littekens die ze heeft en praten achter haar rug om over haar. Rani mag niet meer meedoen met spelletjes en de kinderen willen niet naast haar zitten. Getraumatiseerd weigert Rani nog naar school te gaan. Ze verstopt zich in huis.

Huis niet uit

Renuka maakt zich grote zorgen. Ze moedigt haar dochter aan om buiten te spelen, maar Rani wil het huis niet uit. Renuka blijft dan maar bij haar. “Rani wil niet naar buiten om met andere kinderen te spelen,” zegt ze met tranen in haar ogen. “En ze wil ook niet meer naar school toe. Ik heb haar naar een andere school gebracht waar ze haar probleem niet kenden, maar ook daar werd ze geplaagd en uitgelachen. Ik ben met het hoofd van de school gaan praten maar het is nog niet verbeterd.”

Genezing

Dit is een groot probleem wat veel leprapatiënten ervaren: ze worden buitengesloten en gediscrimineerd. Mensen willen niet meer in de buurt komen. Soms wordt een leprapatiënt letterlijk weggejaagd. Terwijl met de juiste medicijnen iemand met lepra al na twee dagen niet meer besmettelijk is. Als de behandeling op tijd wordt gestart, hoeven er geen nadelige gevolgen te zijn en kan iemand volledig genezen.

Hoop

Renuka ziet het verdriet bij haar dochter en hoe graag ze er weer bij zou willen horen. “Ik bid God dat niemand zoiets hoeft mee te maken. Zo’n ziekte als Rani heeft, dat gun je niemand.”

Rani heeft hetzelfde gebed. “De ziekte zit al in mijn voeten en handen. Dat is heel moeilijk. Ik bid dat niemand deze ziekte nog krijgt.”

Rani hoopt dat ze toch weer naar school kan gaan. “Ik hoop en bid dat God mij wil leiden om snel beter te worden zodat ik weer verder kan gaan met mijn opleiding.”

Hulp

Bij Rani op school kwamen medewerkers van Leprazending vertellen wat lepra is, hoe je ervan geneest en niet meer besmettelijk bent. Rani mag weer naast haar vriendin Tharshini in de klas zitten. Ze mag meedoen als de kinderen balspellen doen. Rani kan nu uitzien naar een toekomst. Ze wil graag lerares Tamil worden.

Wereld zonder lepra

Vandaag de dag krijgt elke twee minuten iemand de diagnose lepra. Dat moet toch stoppen? Het goede nieuws is: het kán gestopt worden. Door lepra tijdig op te sporen en snel te behandelen.

Wij ervaren het als een zegen dat jij en mensen zoals jij, leprapatiënten zoals Rani in je hart sluit. Samen werken we toe naar ‘een wereld zonder lepra ’. Om dat te bereiken moet de strijd tegen lepra doorgaan. Totdat niemand meer lijdt door lepra. Help jij ook mee? Elke gift, klein of groot, draagt bij aan het voorgoed verslaan van lepra. Heel hartelijk dank!

Ik wil helpen

 

Foto’s © Mahinthan Someswarapillai