Publieksopgraving Leprozenhuis in Deventer van start

De komende maanden gaat Archeologie Deventer aan de slag op de locatie van het voormalige St. Jurriënsgasthuis aan de Snipperlingsdijk. Hier stond tussen 1345 en 1578 het leprozenhuis van de stad Deventer. De opgraving kan elke werkdag worden bezocht.


Leprozenhuis
In het leprozenhuis werden mensen met de besmettelijke ziekte Lepra opgevangen. De ziekte kende in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Pest een heel langzaam verloop. Iemand die de ziekte kreeg, kon nog tientallen jaren leven en vormde daarmee een risico voor zijn of haar omgeving. Daarom werd hier, ver van de stad aan de dijk, een samenleving in het klein ingericht. Het complex was omgeven door een muur waarbinnen een kapel, slaapzalen, een keuken, een ziekenzaal en werkplaatsen te vinden waren.

 

Het archeologisch onderzoek
Archeologen van de gemeente Deventer onderzoeken samen met studenten archeologie van de Hogeschool Saxion en de Universiteit Leiden hoe dit gasthuis er in de late middeleeuwen uitzag en hoe de mensen er leefden. Dat gebeurt door middel van kleine opgravingsputjes, maar ook door grondboringen en geofysisch onderzoek. We nemen ruim de tijd voor het onderzoek en proberen vernieuwende technieken in te zetten.

Een opgraving met publiek
Tussen 30 mei en 8 juli is iedereen op werkdagen tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom om de opgraving te bezoeken. Bezoekers kunnen op hun eigen tempo over het terrein lopen en rondkijken bij de verschillende opgravingsputten. Ook kunnen ze vragen stellen aan de archeologen die aan het werk zijn. Elke woensdag- en vrijdagmiddag om 15.00 uur is er een rondleiding van 30-45 minuten over het terrein.

Overgenomen van de website van Gemeente Deventer

Lepra is helaas nog geen geschiedenis

Wist je dat wereldwijd iedere twee minuten iemand lepra krijgt? Lepra is goed te genezen, mits we er op tijd bij zijn. Help je mee om lepra op te sporen, te behandelen en te stoppen?

Samen verslaan we lepra voorgoed.
Voor alle mensen één voor één