Teken de petitie

Eis de Verenigde Naties om discriminerende leprawetten te stoppen: 130 te gaan!

De petitie is al door 3905 mensen getekend

Teken De Petitie

‘Er zijn 130 wetten in 29 landen die mensen discrimineren op grond van lepra. Wij roepen de VN op om hun mensenrechtenmechanismen te gebruiken om ervoor te zorgen dat alle lidstaten de toezeggingen nakomen die ze hebben gedaan aan internationale mensenrechtenverdragen.’

Deze petitie is op 30 augustus gesloten. Bedankt als je hebt getekend! 

Deze petitie wordt aangeboden door:

Waarom is deze petitie tegen discriminatie zo belangrijk?

Vandaag bestaan er nog steeds achterhaalde wetten die leprapatiënten fundamentele mensenrechten ontzeggen. Deze discriminerende wetten moeten worden ingetrokken.

Lepra is een licht besmettelijke ziekte die sinds de jaren tachtig te genezen is. Binnen 72 uur na eenvoudige pillen (MDT-antibiotica) is de persoon niet langer besmettelijk. Toch laten 130 wetten in 29 landen toe dat iemand vanwege een lepra diagnose mag worden gediscrimineerd.

Waarom is dit een enorm probleem voor de slachtoffers?

Je leven wordt verwoest als onrechtvaardige en achterhaalde wetten het mogelijk maken om permanent van school te worden gestuurd, van je baan te worden ontslagen, van je kinderen te worden gescheiden, uit je huis te worden verwijderd, van de samenleving te worden gescheiden en in een instelling te worden vastgehouden. Dit is onnodig en kan voorkomen worden.

Hoe jouw stem telt?

Als je deze petitie ondertekent, help je mee om direct bij de VN aandacht te geven de discriminatie op te heffen waarop deze wetten zich beroepen; wetten die schaamte en angst creëren en ertoe leiden dat mensen het zoeken naar hulp bij symptomen van lepra uitstellen. Onbehandelde lepra veroorzaakt invaliditeit en blijvende schade aan zenuwen en ledematen.

Waarom nu? In september vergadert de VN over dit onderwerp

De petitie zal in september 2021 worden aangeboden aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dit zal samenvallen met een presentatie aan de Algemene Vergadering van de VN over het onderwerp discriminatie van leprapatiënten door de speciale VN-rapporteur inzake lepra, mevrouw Alice Cruz .’

Doe vandaag  mee en deel deze petitie

Teken vandaag nog om je stem toe te voegen aan de duizenden over de hele wereld die via Leprazending Internationaal oproepen om een ​​einde te maken aan verouderde en discriminerende leprawetten.  De lijst met namen wordt samengevoegd met Leprazending Internationaal en aangeboden om één grote stem te  vormen namens duizenden mensen die discriminatie niet OK vinden.

Benieuwd naar alle 130 discriminerende leprawetten? Je vindt ze hier.