Helpt u vandaag een leprapatiënt?

Iedere 24 euro redt een leven van lepra. Als donateur maak je met 10 euro per maand ieder jaar 5 patiënten lepravrij .

Je maakt volledig herstel mogelijk én helpt lepra te stoppen. Was Parbati maar eerder gevonden, dan was ze lepravrij voordat ze haar benen verloor door lepra.  Alvast bedankt dat je naar leprapatiënten omkijkt.

.


Jouw steun draagt bij aan opsporing, diagnose, wondverzorging, medicijnen, hersteloperaties en hulp bij terugkeer in de maatschappij.

Blijvende handicaps en verstoting kunnen worden voorkomen,. Lepra is goed te genezen, als we er maar op tijd bij zijn.

 

 

Ik kroop als een dreumes”

,,Het begon met witte, gevoelloze vlekken. Ik voelde het niet meer als ik mij bezeerde en kreeg overal wondjes. Pas toen mijn handen verkrampten en vervormden, realiseerde ik me dat er iets goed mis was. Ik was zo bang…’’, zegt Parbati.

Acht jaar geleden kreeg ze de diagnose: ‘je hebt lepra’. 

,,Plaatsgenoten begonnen mij te mijden, ze klampten mijn broer aan bij wie ik woonde: ‘Kijk uit voor haar, straks besmet ze jou’. We begonnen van verschillende borden te eten. Al mijn spullen moest ik apart houden en ik mocht niets meer aanraken.”

Mensen bleven bang

,,Mensen om ons heen bleven bang en zeiden: ‘Zij moet echt ergens anders wonen’. Uiteindelijk moest ik weg en leefde ik gescheiden van iedereen. Verstoten, weggestopt. Het ging steeds slechter met me. Ik kon niet meer lopen. Wilde ik me verplaatsen, dan kroop ik als een dreumes, of ik liep op mijn knieën. Jarenlang.”

Iets moois

,,Mijn vader is helaas gestorven en mijn broer emigreerde naar een ander land. Ik zie mijn familie nooit. Maar er gebeurde iets moois in mijn leven. Ik ben gevonden en geholpen door de mensen van Leprazending. In het lepraziekenhuis in Anandaban kreeg ik een behandeling en – voor zover mogelijk – hersteloperaties.”

Lezen en schrijven

,,Na mijn genezing leerde ik lezen en schrijven aan de vakschool van Leprazending. Ik heb nu zoveel lieve mensen om mij heen. Zij hielpen mij mijn waardigheid terugvinden. Ik kreeg weer hoop en toekomst.’’

Eigen winkeltje

,,Inmiddels heb ik een winkeltje geopend, met steun vanuit het lepraziekenhuis. Ik verkoop van alles en nog wat. Het draait goed. Na mijn genezing dacht ik dat ik de rest van mijn leven in een rolstoel moest doorbrengen. Daarin is nu verandering gekomen.”

Parbati kan weer lopen

In onze prothesewerkplaats heeft de schoenmaker aangepaste schoenen voor mij gemaakt. Met de schoenen kan ik weer lopen! Voor mij echt een wonder, er gaat een wereld voor mij open!’’

KIJK, ZE LOOPT WEER

Diep dankbaar

,,Naar alle mensen toe, die hulp mogelijk maakten voel ik diepe dankbaarheid. Het liefste zou ik hen allemaal persoonlijk bedanken, voor hun daden, voor hun gebeden, voor hun giften. Dat gaat niet lukken, ik ben daarom blij dat ik hier op deze plek mag zeggen: dank jullie wel!’’

Hoe jij kunt helpen

Parbati is genezen, maar elke twee minuten krijgt iemand de diagnose lepra. Zij hebben dringend hulp nodig. Wil jij helpen? Weet, de dankbaarheid van mensen als Parbati duurt levenslang.

IK WIL HELPEN

Wat hulp kost

Voor iedere 24 euro kan iemand lepravrij worden. Een nieuwe patiënt kunnen we medicatie geven en daarmee lepra stoppen. Vaak hebben leprapatiënten die te laat ontdekt worden intensievere zorg nodig. Om iemand als Parbati volledig te herstellen kost gemiddeld 252 euro. Van wondverzorging, medicijnen, hersteloperaties en scholing tot aan hulp bij terugkeer in de maatschappij. Denk aan het vinden van een baan en aan het geven van goede voorlichting om de angst en vooroordelen over lepra weg te nemen bij dorspgenoten. Maar ook: het opsporen van (weggestopte) mensen als Parbati. Iedere bijdrage, klein of groot helpt om lepra te verslaan. Hartelijk dank voor je betrokkenheid!

 

Jezus stak zijn hand uit

 

En er kwam een melaatse naar Hem toe… en Jezus, innerlijk met ontferming bewogen, stak Zijn hand uit, raakte hem aan en zei tegen hem: ‘Ik wil het, word gereinigd!’ Marcus 1:41-42 HSV

Lepra is een eeuwenoude ziekte, bekend uit de Bijbel. Jezus zag om naar mensen met melaatsheid. Wij willen samen met jou verdergaan met wat Hij begon. Met expertise en met liefde ontfermen we ons over mensen met lepra. We willen hen genezing bieden, en uiteindelijk de verwoestende ziekte volledig stoppen. Omdat het nu wél kan, met een nieuwe methode kan leprabesmetting binnen nu en vijftien jaar gestopt worden. Maar we kunnen het niet zonder hulp van mensen zoals jij. Help je mee? Samen maken we lepra een ziekte van het verleden.

Samen verslaan we lepra voorgoed

IK WIL BIJDRAGEN