Wat is Lepra?

Wat is lepra? Lepra is een eeuwenoude medische aandoening die ook wel de ziekte van Hansen genoemd wordt, naar de Noorse arts Armauer Hansen.

Scene van de animatiefilm van Arshad. Arshad heeft lepra.

Hij ontdekte in 1873 de bacterie die lepra veroorzaakt – Mycobacterium leprae (familie van bacterie die Tuberculose veroorzaakt). Lepra begint vaak klein, met een enkel wondje of plekje op de huid. Als dit niet op tijd ontdekt wordt, kan het uitgroeien tot verlamming van spieren in voeten en handen.

 

Bekijk in twee minuten het wonderlijke levensverhaal van Arshad. Hij krijgt lepra, maar zijn leven krijgt een bijzondere wending. (Engels gesproken)

Waar komt lepra voor

Lepra is een ziekte die veel voorkomt en jaarlijks het leven van miljoenen mensen beïnvloedt. Lepra komt vooral voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Dit komt omdat de hygiëne hier minder goed is en mensen een minder goed afweersysteem hebben. Landen waar lepra veel voorkomt zijn:

 • Bangladesh
 • Congo
 • Ethiopië
 • India
 • Mozambique
 • Myanmar
 • Nepal
 • Soedan

Hoe krijg je lepra

Lepra is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie (Mycobacterium leprae of bacil van Hansen). De bacterie wordt waarschijnlijk door de lucht verspreid via hoesten of niezen. Hoe krijg je lepra? Dit kan als je in contact komt met een leprapatiënt die nog niet behandeld is. Als de persoon niest of hoest, verspreidt hij de leprabacterie. Vooral in armere gebieden waar de gezondheid slecht is en het afweersysteem van mensen niet goed is, lopen veel mensen lepra op. Ieder jaar worden er zo’n 200.000 mensen met lepra geregistreerd, waaronder 18.000 kinderen. Het werkelijke aantal ligt veel hoger omdat de ziekte lang niet altijd als lepra wordt herkend of geregistreerd.

Mensen met een goed afweersysteem, zoals de meeste mensen in het Westen, hebben weinig kans dat ze lepra oplopen. Het afweersysteem van ons lichaam maakt de bacterie onschadelijk. Toch is het ook voor westerlingen die veel in contact komen met onbehandelde leprapatiënten, goed opletten. Is lepra besmettelijk?

Lepra symptomen

Wat zijn de symptomen van lepra? Waaraan kan je deze ziekte herkennen? De eerste verschijnselen zijn vaak één of meer vlekken op de huid. Deze plekken gaan jeuken, tintelen of worden gevoelloos. Delen van het lichaam raken verlamd  en je verliest het gevoel in handen of voeten. Wonden, infecties, verlammingen en weefselverlies leiden tot handicaps zoals het verlies van vingers, tenen, een been of blindheid. De meest voorkomende symptomen van lepra zijn:

 • jeukende, tintelende plekken op de huid,
 • spieren die verzwakken in voeten of handen,
 • gezwellen op oren, wangen en neus,
 • de productie van traanvocht kan afnemen of juist toenemen.

Iemand met lepra hoeft niet alle symptomen te krijgen. Dit ligt aan de persoon en aan de vorm van lepra.

Het is erg belangrijk dat iemand met lepra snel behandeld wordt. Snelle behandeling betekent dat de lichamelijke gevolgen zo veel mogelijk worden voorkomen. Ook kunnen daardoor de sociale gevolgen – uitsluiting in de samenleving – worden voorkomen.

Lepra voorkomen

Mensen met een goede gezondheid zijn minder vatbaar voor lepra. Lepra komt daarom nauwelijks voor in de westerse wereld. In ontwikkelingslanden is dat anders. Hier moeten mensen noodgedwongen in primitieve omstandigheden overleven, met slechte voeding en hygiëne. Miljoenen mensen ondervinden daar dagelijks de gevolgen van. Lepra is te voorkomen door medicatie en op tijd wondjes te behandelen. Als dit niet gebeurt, kan dit tot ontstekingen en in het ergste geval zelfs tot verlamming leiden.

Lepra gevolgen

Bij Sonia werd lepra ontdekt toe ze 3 jaar wasLepra is goed te genezen met medicijnen áls de patiënt op tijd ontdekt wordt. Gebeurt dit niet dan raakt iemand met lepra vaak in een vicieuze cirkel van ellende. Mensen krijgen steeds meer lichamelijke beperkingen en daarnaast worden ze ook nog eens sociaal buitengesloten.

Niet meer welkom zijn in je dorp, bij je familie, je baan verliezen of niet meer naar school kunnen. Geen inkomen meer hebben en moeten bedelen terwijl mensen je ontwijken. Je plaats in de maatschappij en menswaardigheid verliezen is een van de ergste dingen die mensen met lepra moeten doorstaan.  Vaak behoren juist deze mensen tot de allerarmsten ter wereld. Je kunt je voorstellen: dit is geen prettig leven. Met giften van donateurs pakt Leprazending dit probleem aan.

Tip: Lees het verhaal van Sonia en haar vader Dinesh om te zien wat het betekent om lepra te krijgen.

Lepra bestrijden, leprapatiënten herstellen

Met steun van donateurs helpt Leprazending lepra voorkomen. Door training van medisch personeel, kennis verspreiden en leefomstandigheden te verbeteren.  We vinden het ook erg belangrijk dat mensen met lepra kunnen terugkeren in de maatschappij. Daar ondersteunen we – via giften – ook bij.  De hulp verschilt per persoon. Hulp die wij met liefde bieden:

 • Medische zorg en revalidatie
 • Zelfredzaamheid
 • Eerste levensbehoeften
 • Participatie in de maatschappij
 • Kennis over lepra

Onze motivatie is het christelijk geloof.

Help je mee? Jouw bijdrage geeft iemand met lepra hoop op een zelfstandig en menswaardig bestaan.

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world