Melaatsheid in de Bijbel

In verschillende Bijbelverhalen wordt het woord ‘melaatsheid’ gebruikt. De ziekte melaatsheid is niet direct hetzelfde als lepra. In het Oude Testament wordt het woord tzara’ath gebruikt voor verschillende huidziekten, maar ook voor voorwerpen, zoals muren en kleden. 

Waarschijnlijk omdat ze beschimmeld of aangetast waren. In het Nieuwe Testament gaat het mogelijk om lepra, maar niet zeker. Lees hier de column van onze directeur Henno Couprie over dit onderwerp (november 2021, Nederlands Dagblad).

Bijbelverhaal

In de bijbel werden mensen met melaatsheid gemeden, omdat ze nog niet wisten hoe ze deze ziekte konden behandelen. Een bekend voorbeeld van melaatsheid in de Bijbel is het verhaal dat Jezus tien melaatse mannen geneest. Lees het in het Bijbelboek Lucas, in hoofdstuk 17 vers 12 tot en met 18.

Ziekte van Hansen

Lepra wordt ook wel de ziekte van Hansen genoemd. Deze ziekte wordt verspreid en veroorzaakt door de leprabacterie. In grote delen van de wereld komt deze ziekte nog steeds voor. Miljoenen levens worden door lepra beïnvloed. Veel mensen met lepra worden verstoten of ernstig gediscrimineerd.

Wat is lepra?

Lepra is een ziekte die door de leprabactarie (Mycobacterium leprae) wordt verspreid. Mensen die besmet zijn met de bacterie, verspreiden deze door de lucht als zij hoesten, niezen of praten. De ziekte begint vaak met vlekken op de huid. Het kan uitmonden in verlamming en wegvallen van gevoel in zenuwen en spieren.

Incubatietijd

Lepra heeft een enorm lange incubatietijd. Dit betekent dat iemand die besmet is, dit in sommige gevallen pas zeven jaar later ontdekt. En dus dan pas de symptomen krijgt. Een groot gevaar is, dat de leprapatiënt in die zeven jaar anderen onbewust heeft kunnen besmetten.

Besmettelijk

De leprabacterie verspreidt zich door de lucht. Als een leprapatiënt hoest, niest of praat, bestaat de kans dat hij de bacterie verspreidt. Maar niet iedereen kan lepra krijgen. Mensen met een lage weerstand, door armoeden en slechte voeding, hebben kans om besmet te raken. Lepra is niet besmettelijk als je een patiënt aanraakt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een leprapatiënt een hand of omhelzing geeft. Meer weten over de besmetting van lepra? Lees onze pagina over is lepra besmettelijk?

Symptomen lepra

Wat zijn symptomen van lepra? Hoe kan je het herkennen? De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Vlekken en knobbels op de huid. Vaak zijn deze gekleurd.
  • Plekken op de huid worden gevoelloos.
  • Er komen wondjes op deze gevoelloze plekken.
  • Spieren in handen en voeten kunnen verzwakken.

Niet al deze symptomen komen bij alle leprapatiënten voor. Dit ligt erg aan de vorm van de ziekte en aan de persoon.

Behandeling

Het is belangrijk dat iemand met lepra snel behandeld wordt. Als een leprapatiënt behandeld is, is hij niet meer besmettelijk. Lepra is  goed te behandelen. Er zijn medicijnen die de ziekte goed kunnen behandelen. Wanneer een leprapatiënt behandeld is, worden de klachten en symptomen niet erger.

Doe je mee?

Een wereld zonder lepra, dat is de droom van Leprazending. Om die droom te realiseren willen we in het jaar 2035 leprabesmetting gestopt hebben. Ambitieus, dat zeker, maar samen kunnen we lepra geschiedenis maken. Help jij mee? Jouw gift draagt bij aan vroegtijdige opsporing van lepra, snelle behandeling en helpt verspreiding stoppen. Bedankt voor je betrokkenheid!