Geplaatst op 01-02-2019 in Nieuws.
Afgelopen vrijdag 25 januari 2019 is een Nederlands operatieteam vertrokken naar Myanmar om mensen in nood te opereren. Afgelopen zondag 27 januari kwam het team met Wim Theuvenet, David Schietecatte en OK-verpleegkundige Aly Boven goed aan in Myitkyina. Ze gaan in het land mensen opereren met lepra en andere problemen, en zullen lokale artsen trainen. Hieronder hun ervaringen.
Dinsdag 5 februari – Wim vertelde dat hij samen met het operatieteam gisteren in plaats van 18, 20 mensen heeft geopereerd. Vandaag loopt het team de laatste visite. ‘Een van de patiënten was een jongetje waarvan door een brandwond de bovenarm is vastgegroeid aan de borstkas.’ We hebben hier een filmpje van na zijn operatie.
Zondag 3 februari – Vandaag heeft het operatieteam 35 patiënten gezien. Wim: ‘Morgen willen we 18 mensen opereren.’ Bidt u mee dat de operaties slagen?
Myanmar. Links dr. David Schiettecatte, midden operatie-medewerker Aly Boven, rechts naast haar dr. Wim Theuvenet.
Zaterdagmiddag 2 februari – Het operatieteam is verder gereisd naar Putao. Veel mensen hebben zich al aangemeld om in aanmerking te komen voor een operatie. Helaas is de internetverbinding minder goed, dus Wim Theuvenet kan ons nu wat minder rapporteren over zijn werk.
Zaterdagmorgen 2 februari – In totaal heeft het operatieteam 250 patiënten gezien en 47 mensen geopereerd. Wim Theuvenet: ‘Indra doet als orthopeed mooie dingen met scheefgegroeide botten. David en Aly zijn onverwoestbaar.
We zien hier weinig mensen die door lepra handicaps hebben opgelopen, maar de technieken zijn vaak overlappend en dr. Sar van Mawlamyine opereert actief mee wat goed is voor het leprawerk hier in Myanmar.’
Dr. Theuvenet omschrijft dr. Sar uit Myanmar als een gouden kerel die heel graag een vervolgopleiding wil. ‘Binnen Myanmar kan dat alleen wanneer je voor de overheid werkt, en misschien is een alternatief een opleiding in het buitenland. Helaas is zo’n opleiding prijzig.’
Dr. Theuvenet gelooft wel dat dit een goede investering zou zijn in het leprawerk in Myanmar. ‘Dr. Sar reist namelijk het hele land door om mensen te helpen.’ Wim vertelt dat deze dokter de enige in deze omgeving is die de technieken beheerst om leprapatiënten goed te opereren. ‘Er is wereldwijd een ernstig tekort ontstaan aan artsen met deze kennis.’ Hij vertelt dat in India een hele generatie verdwijnt zonder goede opvolgers.
Wim Theuvenet vertelt: ‘We hebben in Myitkyina veel informatie gedeeld over lepra. Tijdens het afscheid van gisteren is in alle speeches Leprazending uitvoerig bedankt voor het mogelijk maken van deze reis. We hebben ontzettend veel arme mensen kunnen helpen.’
Vrijdagavond 1 februari – Morgen vliegt het team naar Putao. Dr. Wim Theuvenet is erg te spreken over het kleine ziekenhuisteam waar ze nu in Myitkyina mee werken. ‘Samen opereren we 9 tot 10 uur per dag de meest schrijnende gevallen.’ Deze avond staat ook nog een officiële afsluiting op het programma ‘maar ik ben bang dat we dit niet gaan halen. We willen zo veel mogelijk mensen helpen.’
Vrijdag 1 februari – Vandaag de laatste operatiedag met 17 operaties in de planning. Het team heeft dan in totaal 50 patiënten geopereerd. Tot nu toe loopt het werk goed. Lokale artsen leren veel, en pakken het werk goed op. Verwacht wordt dat ze deze ingrepen straks (deels) zelf kunnen doen.
De mensen die we tot nu toe geopereerd hebben, hebben nu nog geen complicaties. Morgen gaan we alle wonden die verbonden zijn, uitpakken, en de nabehandeling bespreken.
Donderdag 31 januari – Patiënten reizen soms 200 kilometer om een operatie te krijgen. Velen hebben nauwelijks geld. Het team gaat na de lunch terug om patiënten die ze geopereerd hebben te bezoeken. Wim Theuvenet: ‘We werden vandaag opgetild door engelen, en hoewel het een lange dag was, is iedereen blij. Dank voor uw gebed, en steun.’
Woensdag 30 januari – Vandaag is begonnen met de operaties. Het was een bijzondere ervaring. Aly was verbaasd over het gebrek aan steriliteit. De deur van het ok staat permanent open.
De eerste patiënt onderging drie peestransposities omdat de strekspieren waren uitgevallen. Typische gevolgen van lepra. Het was een lastige operatie door littekenweefsel van een eerdere operatie. De operatie is wel geslaagd.
Op dit moment helpt het team de vrouw met de brandwonden in haar hals. De uitdaging voor de anesthesist is dat haar hoofd niet naar achteren gekanteld kan worden.
Maandag 28 januari – Vandaag was voor het team een drukke polidag. Samen met dr. Sar van het Mawlamyine Ziekenhuis zijn 72 patiënten gezien. David en dr. Indra hebben ongeveer hetzelfde aantal mensen geholpen. Verdrietig zijn het grote aantal spastische kinderen door een gecompliceerde bevalling. Morgen staat eenzelfde polidag op de planning, en het team is bang dat ze flink wat tijd te kort komen om iedereen te helpen. Het positieve nieuws is dat er ook veel mensen al wél zijn geholpen.
Zondag 27 januari – Het team is na de drie uur durende binnenlandse vlucht goed aangekomen. ‘s Avonds staat tijdens het eten direct een werkbespreking gepland. Maandag staan 200 patiënten klaar om gezien te worden. Vorig jaar waren er geen anesthesisten, maar dit keer helpen er 4 mee. Dit zijn artsen die snel kunnen inschatten welke medische ingreep noodzakelijk is voor een patiënt.
Zaterdag 26 januari – Het Nederlandse team is goed in Yangon aangekomen. Er moet nog een binnenlandse vlucht gemaakt worden naar Myitkyina. Wim Theuvenet maakt zich een beetje zorgen over het groot aantal ziekenhuisspullen dat ze hebben meegenomen. Ze hebben te veel kilo’s aan bagage. Hopelijk doet de vliegtuigmaatschappij een oogje dicht.
Er schijnen zich al veel patiënten aangemeld te hebben. Het plan is nu om met drie teams de patiënten te bekijken of zij in aanmerking komen voor een operatie. Tegelijkertijd start het team met opereren, zodat ze één dag extra hebben om te opereren.