Op reis in Nepal

Nepal kent drie belangrijke ‘verwijs’ ziekenhuizen voor lepra patiënten. Voor de behandeling van leprapatiënten die complicaties hebben ontwikkeld is Green Pastures Ziekenhuis  het  ziekenhuis voor voor de drie Westelijke regio’s van Nepal. Er is een centrum voor de centrale regio en het derde centrum voor de Oostelijke regio.

Nepal kent dus drie Westelijke regio’s, daarnaast een centrale en een Oostelijke regio. Waarom drie Westelijke? Kathmandu, de hoofdstad wordt als centrum van het land beschouwd, al ligt het niet in het geografische centrum van het land. Het Westen is heel groot en werd opgedeeld in drie Westelijke regio’s: Westerse, midden-Westerse en ver-Westerse regio. ( zie kaart)

nepal-travel-mapGreen Pastures valt onder de International Nepal Fellowship (INF-www.inf.org), Het Anandaban ziekenhuis in de centrale regio valt onder de Leprosy Mission (www.leprosymssion.org). Het verwijsziekenhuis in de Oostelijke regio is van de Nepal Leprosy Trust (www. ) Alle drie zendings-ziekenhuizen.

De twee andere ziekenhuizen ga ik bezoeken / heb ik bezocht als jullie dit lezen. Die twee ken ik al van bezoeken in verband met het grote onderzoek waar ik de afgelopen jaren bij betrokken was maar toen kwam ik op bezoek met een andere pet: onderzoek naar de behandeling van zenuwcomplicaties. Nu wil ik alle drie heel specifiek gaan bezoeken en vergelijken m.b.t. de directe zorg aan lepra patiënten. Wat zijn de sterke en relatief zwakkere, misschien ontbrekende ‘diensten’ in elk en wat kunnen we van elkaar leren? Hoe kunnen we de zorg behouden, verbeteren?

Er bestaat een landelijk netwerk van organisaties / diensten die bij de lepra zijn betrokken en daarmee wil ik ook kennis maken. Het is belangrijk dat er een goed coördinatie/ -overleg platform is waarbij alle belangrijke diensten elkaar geregeld ontmoeten om zorg en verbetering van zorg te bespreken.

Ik houd jullie op de hoogte van deze bezoeken. Ik bezoek deze centra via binnenlandse vluchten. Eerst vliegen naar Kathmandu vanuit Pokhara dan overstappen op een vlucht naar Janakpur – vervolges 45 minuten met de auto. Op de terugweg een stop in Kathmandu met bezoek aan Anandaban ziekenhuis ongeveer 1-2 uur vanuit Kathmandu (reistijd afhankelijk van verkeersintensiteit!). Zie kaart.

Namaste, WiMariet

PS Nog een aardig detail van de cultuur van Nepal. Tijd! Nepal is de vulling in de kies van India. We hebben het ongeveer over dezelfde lengtegraden maar tijdsverschil tussen India en Nepal is 15 minuten! Nepal wil graag laten zien dat ze ‘anders’ zijn dan India.