Nederlands operatieteam helpt 250 armen uit Myanmar

 

Begin februari is een Nederlands operatieteam teruggekomen van een reis naar Myanmar om leprapatiënten en andere armen te opereren. Namens Leprazending hebben zij samen met lokale artsen in de ziekenhuizen in Myitkyina en Putao een 248 patiënten onderzocht, uit deze een lijst met prioriteiten gemaakt, en 66  reconstructieve chirurgie operaties geheel gratis uitgevoerd.

Het team met chirurgen en één OK-verpleegkundige heeft ook artsen en operatiepersoneel twee weken lang getraind. Zo droegen zij hun specialistische leprakennis over aan het medisch personeel in Myanmar.

Lepra is een eeuwenoude ziekte die het oppervlakkige zenuwstelsel aantast. Daardoor raken handen en voeten gevoelloos en lopen mensen onbewust zweren en brandwonden op. Dit leidt uiteindelijk tot handicaps. Momenteel lijden 5 miljoen mensen aan deze ziekte. Lepra komt vooral voor in arme gebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Struikelblok

Het Nederlandse werkbezoek vond plaats in de staat Kachin State ten noorden van Nepal en was op uitnodiging van lokale artsen en het Ministry of Health and Sports. In dit gebied hebben grote aantallen patiënten geen toegang tot reconstructieve chirurgie. De voornaamste reden hiervoor is armoede. Een ander struikelblok zijn de lange afstanden naar specialistische medische hulp. Vaak moeten mensen hiervoor honderden kilometers reizen.

De leden van het operatieteam waren plastisch chirurgen dr. Wim Theuvenet uit Apeldoorn, dr. David Schiettecatte uit Amsterdam/Deventer en OK-verpleegkundige van het UMCN Radboud Aly Boven uit Huissen. Theuvenet is gespecialiseerd in plastische, reconstructieve en handchirurgie en werkt sinds 1993 bij Gelre Ziekenhuizen in Deventer. Zes jaar lang deed hij dienst in verschillende ziekenhuizen in India en Nepal om leprapatiënten te helpen.

Onbekend terrein
Een aantal plaatselijke artsen sloot zich bij het Nederlandse team aan als dr. K. Naw Aung, dr. Nay Myo Oo en dr. Jimmy. Ook boden twee anesthesiologen hulp. Deze teamleden werken in diverse lepraziekenhuizen in Myanmar en Nepal.

De drie artsen hebben tijdens de behandeling en operaties trainingen gehad. Voor hen was de behandeling van brandwondcontracturen van de armen en benen, en van de handen en voeten onbekend terrein. Theuvenet: ‘We hebben met hen samen erg veel van deze patiënten geopereerd waarbij vergroeide gewrichten weer werden gestrekt en met huidtransplantaten de huidtekorten werden opgevuld.‘

Reservelijst
Op de poli’s zag het team veel kinderen met aangeboren hersenletsel met spasticiteit en contracturen. Ook waren er veel kinderen en jongvolwassenen met vergroeide handen en voeten door oude brandwondcontracturen. Theuvenet: ‘De eerste postoperatieve resultaten zijn goed, en er zijn tot nu toe geen complicaties gesignaleerd.’ Een groot aantal patiënten is op een reservelijst geplaatst en op het dringend verzoek van de lokale artsen hoopt het team over een jaar terug te gaan naar deze ziekenhuizen om de training met samenwerking voort te zetten.

Raakt de nood in Myanmar u? U kunt geven.

 

Lees meer over de projecten in Myanmar.

Foto’s downloaden:

Operatiekamer Myanmar
Ziekenzaal Myanmar
Wim Theuvenet met een geopereerde patiënte
Myanmar geopereerd patiëntje
Myanmar wachtende patiënten in de gangen van het ziekenhuis

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world