Nagajothi’s droom is zelfstandig elektricien te worden

13 maart 2024

Een nieuw toekomstperspectief, inkomen en een waardevolle plek in de maatschappij. Dat is wat onze vakscholen jongeren met lepra bieden. Net als Nagajothi kunnen steeds meer jongeren een studie volgen aan de vakschool.

Nagajothi’s droom is nu om een zelfstandige elektricien te worden en uiteindelijk een overheidsbaan te vinden. Ze wil niet alleen haar eigen leven verbeteren, maar ook anderen inspireren, vooral jonge vrouwen en mensen die net als zij door lepra zijn getroffen. Lees hoe de droom van Nagajothi, en andere jongeren werkelijkheid wordt.

Lepra weerhoudt jonge mensen zoals Nagajothi ervan om te studeren. Betrokken donateurs zorgen ervoor dat zij een vak leren waar ze trots op kunnen zijn…

 

In het rustige dorp Matisenai, gelegen in het hart van Tamil Nadu, leeft Nagajothi in een bescheiden huis. Het gezin van vijf heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De moeder van Nagajothi, Bakkyo, vecht tegen lepra. Ze doet haar best om zo veel mogelijk geld te verdienen door het rollen van vuurwerk, zodat ze voor haar gezin kan zorgen.

Nagajothi was pas 14 jaar oud toen ze hoorde dat ze lepra had. Een zorgmedewerker van Leprazending ontdekte de symptomen tijdens een routinecheck. Niet alleen de zwelling in haar gezicht en de uitslag op haar handen deden pijn, maar ook het gedrag van haar omgeving.

“Ik  herinner mij dat onze familieleden en buren zich anders gingen gedragen en afstand namen. Ik was erg jong en raakte hiervan in de war.”

Vakscholing

Het stigma dat lepra met zich meebrengt, neemt de kansen op werk van jongeren af. Zelfs toen Nagajothi genezen werd van lepra, mocht ze niet naar school. Hoe moest het nu met haar toekomst? Hoe kon ze haar moeder helpen om voor het gezin te zorgen? Gelukkig mocht Nagajothi een studie beginnen aan de vakschool van Leprazending. Hier kunnen jongeren die getroffen zijn door lepra toch een studie volgen.

“In het begin koos ik voor een opleiding in elektriciteit omdat er veel vraag naar was in Tamil Nadu, maar naarmate ik bleef studeren, begon ik het steeds leuker te vinden”

vertelt ze. Nagajothi is erg goed in haar vak, ze haalt goede cijfers. Er zijn meerdere meisjes op de opleiding die hetzelfde hebben meegemaakt als Nagajothi. Dat schept direct een band en ze worden goede vriendinnen.

Lampen repareren

Tijdens de pandemie was studeren lastiger. Nagajothi moest terug naar  huis, maar online lessen zorgde ervoor dat ze haar studie kon vervolgen. Met een lach op haar gezicht vertelt ze ons: “Toen ik tijdens de lockdown thuis was, repareerde ik de lampen en een paar stopcontacten, en dat maakte me zo blij. Mijn moeder was ook aangenaam verrast. Ze is erg trots op me.” Haar moeder,
Bakkyo, zegt:

“Nagajothi is veranderd na haar studie aan het VTC. Ze is veel zelfverzekerder en gelukkiger, en ik geloof nu dat ze een goede baan zal vinden en goed voor ons zal zorgen. Onze omgeving zal ons weer accepteren en niet meer op ons neerkijken, dat weet ik zeker”

Nagajothi deelt graag meer over haar ervaringen. Bekijk deze video waarin ze het u zelf vertelt.