Lepra in Myanmar

Leprazending werkt al meer dan 100 jaar in Myanmar, tegen lepra. Nu de democratisering langzaam maar zeker vorm krijgt kunnen wij ons werk uitbreiden naar andere gebieden.

‘Het Gouden Land’ wordt het wel genoemd, vanwege zijn vele gouden pagodes en tempels. Toch is Myanmar, het vroegere Birma, geen toeristenparadijs. De militaire dictatuur die het land sinds 1962 in zijn greep hield, heeft zijn sporen nagelaten in het economische en sociale leven. Tegenwoordig is er een burgerregime.

Myanmar ligt in Zuidoost-Azië, naast Thailand, Laos, China en Bangladesh. Het land heeft naar schatting 55 miljoen inwoners. In Myanmar heeft de bevolking een zeer laag inkomen; een derde van de mensen leeft onder de armoedegrens. Volgens gegevens van de Verenigde Naties heeft 10% van de bevolking niet eens geld om dagelijks aan voedsel te komen.

Er zijn maar weinig internationale organisaties die toestemming krijgen om in dit gesloten land te werken.  Dankzij de jarenlange actieve betrokkenheid bij de bestrijding van lepra in Myanmar en het vertrouwen dat daarmee is opgebouwd, mag de Leprazending wel doorgaan met haar werk.

Handicaps en lepra in Myanmar

Lepra in Myanmar komt veel voor. Het is niet bekend hoeveel mensen in Myanmar lepra hebben. Daarover bestaan geen duidelijke cijfers. Veldwerkers in Myanmar komen dagelijks nieuwe leprapatiënten tegen. Deze mensen zijn vaak geïsoleerd en uitgestoten door de gemeenschap.

Gehandicapten behoren tot de allerarmste in Myanmar. Door hun handicap hebben zij nauwelijks toegang tot onderwijs, zorg en werk. Er zijn naar schatting 1,3 miljoen mensen in Myanmar die lichamelijk gehandicapt zijn. Ruim de helft is tussen de 16 en 65 jaar oud. Zo’n twintig procent zijn kinderen tot 16 jaar, waarvan een groot deel niet naar school gaat.

Leprazending in Myanmar

Leprosy Mission International (een belangrijke partner van Leprazending) is uitgegroeid tot dé leidende organisatie voor gehandicapten en mensen met lepra in Myanmar. In dit land geeft Leprazending medische zorg aan mensen met lepra en een handicapt, waaronder kinderen. Hulpmiddelen zoals een prothese worden verstrekt en door middel van onderwijs of een microkrediet kunnen mensen zelf een inkomen verwerven.

Meer info over de projecten in Myanmar? Zie https://www.leprazending.nl/projecten

Geef voor Myanmar

Help het team van Leprazending in Myanmar

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world