Lepra in Myanmar

Al meer dan 100 jaar helpen we leprapatiënten in Myanmar. Nu de democratisering langzaam maar zeker wordt doorgevoerd, krijgen wij de kans om mensen met lepra in andere gebieden te helpen.

Myanmar wordt ook wel ‘Het Gouden Land’ genoemd. Het telt vele gouden pagodes en tempels. Toch is Myanmar, het vroegere Birma, geen toeristenparadijs. De militaire dictatuur die het land sinds 1962 in zijn greep hield, heeft zijn sporen nagelaten in het economische en sociale leven. Tegenwoordig is er een burgerregime.

Dit Aziatische land ligt naast Thailand, Laos, China en Bangladesh, en telt 55 miljoen inwoners. In Myanmar heeft de bevolking een zeer laag inkomen; eenderde van de mensen leeft onder de armoedegrens. Volgens gegevens van de Verenigde Naties heeft 10% van de bevolking niet genoeg geld om dagelijks aan voedsel te komen.

Leprazending in Myanmar

Leprosy Mission International (een belangrijke partner van Leprazending) is uitgegroeid tot dé leidende organisatie voor gehandicapten en mensen met lepra in Myanmar. In dit land geeft Leprazending medische zorg aan mensen met lepra en een handicap, waaronder kinderen. Hulpmiddelen zoals een prothese worden verstrekt en door middel van onderwijs of een microkrediet kunnen mensen zelf een inkomen verwerven.

Meer info over de projecten in Myanmar? Zie https://www.leprazending.nl/projecten

Er zijn maar weinig internationale organisaties die toestemming krijgen om in dit gesloten land te werken.  Dankzij de jarenlange actieve betrokkenheid bij de bestrijding van lepra in Myanmar en het vertrouwen dat daarmee is opgebouwd, mag de Leprazending wel doorgaan met haar werk.

Handicaps en lepra in Myanmar

Lepra in Myanmar komt veel voor. Het is niet bekend hoeveel mensen in Myanmar lepra hebben. Daarover bestaan geen duidelijke cijfers. Veldwerkers in Myanmar komen dagelijks nieuwe leprapatiënten tegen. Deze mensen zijn vaak geïsoleerd en uitgestoten door de gemeenschap.

Gehandicapten behoren tot de allerarmste in Myanmar. Door hun handicap hebben zij nauwelijks toegang tot onderwijs, zorg en werk. Er zijn naar schatting 1,3 miljoen mensen in Myanmar die lichamelijk gehandicapt zijn. Ruim de helft is tussen de 16 en 65 jaar oud. Zo’n twintig procent zijn kinderen tot 16 jaar, waarvan een groot deel niet naar school gaat.

Geef voor Myanmar

Help het team van Leprazending in Myanmar