Levensveranderende zorg: Mawlamyine Ziekenhuis

16 december 2021

Samenvatting

In Myanmar zijn vrijwel geen gespecialiseerde ziekenhuizen op het gebied van leprazorg. Mawlamyine Christian Leprosy Hospital biedt als enige ziekenhuis in Myanmar complexe medische zorg aan deze patiëntengroep.

Doel

Het doel van het project is: Het geven van toegang tot goede leprazorg, met name hersteloperaties aan ruim 1000 (lepra)patiënten in Myanmar.

Laatste nieuws over dit project

Zorg voor wie het nodig heeft ondanks grote onrust in het land

Zorg voor wie het nodig heeft ondanks grote onrust in het land

In het afgelopen jaar was het erg onrustig in Myanmar. De militaire coup bracht veel onzekerheid voor onze lokale staf. Daarnaast had de corona-pandemie grote gevolgen. Gelukkig konden ons ziekenhuis een lichtpunt zijn voor veel mensen. De hoogtepunten: 240 mensen ontvingen medische hulpmiddelen, zoals krukken of speciale beenstukken.  855 mensen zijn behandeld voor lepra.  Er zijn 507 hersteloperaties uitgevoerd. 4469 mensen kregen fysiotherapie om hen te helpen bij het herstellen van handicaps.

Wie profiteren van dit project?

De gezondheidszorg in Myanmar is in slechte staat. Het land staat, volgens de World Health Organization, op de 190ste plaats wat betreft de kwaliteit van zorg. Er zijn over het algemeen weinig goede ziekenhuizen of medische hulpdiensten. Dit betekent dat het voor mensen met lepra of mensen met een handicap erg moeilijk is om de noodzakelijke zorg te krijgen voor hun wonden en handicaps. De huidige combinatie van crises in Myanmar, de pandemie en de militaire coup, hebben de situatie nog verslechterd.

Leprazending is al sinds het einde van de 19e eeuw actief in Myanmar. Leprazending Myanmar is de grootste organisatie in Myanmar op gebied van leprazorg en op gebied van inclusie van mensen met handicaps. Ondanks de coronapandemie en de recente coup is Leprazending doorgegaan met het werk. Met behulp van doorzettingskracht, innovatie (onder andere door digitale communicatie tijdens de lockdown) en inventiviteit lukt het Leprazending Myanmar om geld en middelen op de juiste plek te krijgen en de nodige gehandicapten- en leprazorg aan te blijven bieden.

Projectbeschrijving

In Mawlamyine staat sinds 1894 een lepraziekenhuis. Als enige specialistisch ziekenhuis neemt heeft het een heel belangrijke plek in de leprazorg in Myanmar. De gespecialiseerde en toegewijde artsen van het ziekenhuis verlenen complexe zorg aan leprapatiënten. Naast een basisbehandeling van lepra met medicijnen, worden mensen behandeld voor de gevolgen van lepra. Dit omvat behandeling van zweren en wonden, hersteloperaties aan handen en voeten, en fysiotherapie voor het leren gebruiken van handen en voeten na operaties. Ook worden protheses aangemeten en andere hulpmiddelen verstrekt. Tevens functioneert het ziekenhuis als expertisecentrum voor leprazorg. Het personeel van Leprazending Myanmar traint verpleegkundigen en gezondheidswerkers om lepra te herkennen en te behandelen. In 2020 heeft het Mawlamyine ziekenhuis zorg kunnen bieden aan 1136 (lepra)patiënten. Dit omvatte 409 leprabehandelingen en 320 (herstel)operaties.

Impact

Het verhaal van Pyae Thet Kyaw

Pyae Thet Kyaw (echte naam bekend bij Leprazending) werd toen hij 19 was gediagnostiseerd met lepra. Hij was erg bang en wilde eerst niet meer terug naar het ziekenhuis. Gelukkig stuurde zijn moeder hem terug naar het Mawlamyine ziekenhuis. Het ziekenhuis is voor Pyae op meerdere manieren levensveranderend gebleken. Hij kreeg de zorg die hij nodig had. ‘Zonder het Mawlamyine ziekenhuis was ik gestorven’ zei hij. In het ziekenhuis ontmoette hij ook zijn vrouw. Die bezocht het ziekenhuis met haar oma, en vroeg Pyae om hulp bij het gebruiken van haar telefoon. De vonk sloeg over en ze trouwden later.

Samen hebben ze nu een kind. Ze zijn gelukkig , ook al hebben ze wel offers moeten brengen voor hun relatie. De familie van zijn vrouw heeft haar verstoten omdat ze getrouwd is met iemand met een handicap. Gelukkig hebben ze elkaar en hun kind, en Pyae is erg dankbaar dat hij een vrouw heeft die zoveel voor hem wil opofferen. Hij is ook het ziekenhuis erg dankbaar, en hoopt dat er nog veel meer mensen kunnen worden geholpen.

Waarborging van de impact

Het project zal elk jaar actief worden geëvalueerd door onze programma-afdeling , zodat we op de hoogte blijven van de impact van het project en het, waar nodig, verbeterd kan worden. Investeerders ontvangen van ons een jaarlijkse rapportage.

 

Projectgegevens

Status: Inactief
Looptijd: januari-december 2022
Eindrapportage: Begin 2022
Projectgebied: Mawlamyine, Zuid-Oost Myanmar
Ondersteuning vanuit Leprazending Nederland in 2022: € 12.084

Contactpersoon: Heidi Hoogvliet

 

Terug naar alle projecten