Leprazending breidt leprawerk uit in Tsjaad

In Tsjaad gaan we ons werk uitbreiden. Naast de provincie Gúera willen we ons ook gaan inzetten in  de achtergebleven provincie Salamat. Daar willen we meer mensen met lepra helpen en gehandicapten middelen toereiken om beter te kunnen functioneren in de maatschappij. ‘We merken dat daar nog veel hulpbehoevende mensen wonen,’ vertelt onze veldwerker Geeske Zijp.

Geeske Zijp uit Apeldoorn heeft zich in Tsjaad permanent gevestigd om namens Leprazending mensen met lepra en gehandicapten te helpen. De resultaten zijn goed. In 2018 zijn in Guéra 21 nieuwe leprapatiënten opgespoord. Ongeveer 16 mensen waren er ernstig aan toe en zijn door Leprazending behandeld.

Driewielers
De driewielers die we aan gehandicapten hebben verstrekt waren in 2018 ook in trek. 14 mensen, waaronder 6 kinderen, hebben zo’n fiets ontvangen om zichzelf voortaan zelfstandig te kunnen voortbewegen.

Een van de begunstigden was een klein jongetje. Hij bedelde bij de grote tourbussen met passagiers. Geeske: ‘Nu verkoopt hij papieren zakdoeken en noten op een dienblad die hij aan zijn stuur heeft bevestigd.’ Hij vertelde Geeske met een glimlach: ‘Ik houd niet van bedelen maar wil liever geld verdienen.’ Een mooie stap naar waardigheid. Dat is wat we uiteindelijk willen.

Dak
Er zijn niet alleen mooie verhalen. Helaas functioneert het bestuur van de gehandicaptenorganisaties niet goed. Een van de medewerkers van Leprazending helpt hen om ze op weg te helpen om wel goed aansturing te geven.

Succesvoller is de gehandicaptenorganisatie van Doyo. Deze organisatie heeft een graanschuur in beheer en de zakken reiken nu tot aan het dak. Stichting Albert Schweitzer heeft een nieuwe, grotere graanschuur gefinancierd die nu in gebruik wordt genomen. Samen maken we prachtige projecten mogelijk.

Regenseizoen
Geeske: ‘De regens zijn dit jaar goed geweest na jarenlange droogte en de oogsten zijn goed. Er is hoop dat de nieuwe graanschuur snel gevuld gaat worden.’ Het bijzondere van dit project is dat de gehandicapte leden niet alleen zorgen voor zichzelf. Zes omringende dorpen profiteren mee van de gierstkredieten tijdens het regenseizoen. ‘Het is een omgekeerde hulp geworden, van gehandicapten die niet-gehandicapten helpen’.

We doen meer voor leprapatiënten in Tsjaad.

Wil je geven voor Tsjaad?

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world