Lepraconferentie China dag 1

Wim Brandsma blogt vanaf het wereld-lepracongres in Beijing China.

Wim en Mariet BrandsmaDe dag van de registratie van het congres. De volgende dagen, drie, aan de ‘bak’ met elke dag wel 1-2 presentaties. Met name over de resultaten van het onderzoek waar ik de laatste 4-5 jaar bij betrokken ben gewest. Na het congres wat vrij gepland voor wat verdere kennismaking met China – Peking.

Gisteren, na aankomst werd het al vrij snel duidelijk dat Mr. Google niet gewenst is in China. Geen Gmail, geen Google search, maar ook geen YouTube etc. Via skype-chat is het dan toch mogelijk in ieder geval met thuisfront in contact te zijn.

Bij de informatie die ik voorafgaande aan vertrek had gekregen was er al wel informatie over WiFI… In Chinees-Engels: Free Wife available … Ik heb Mariet gerust kunnen stellen ook nog weer via skype en haar mijn ruime studio, aparte woon- en slaapkamer kunnen laten zien.

Na de registratie, een internationale kerkdienst bezocht. Had ik via een andere zoekmachine gevonden. Chinese ingezetenen mogen hier niet heen – dus paspoort mee.

Eerste keer dat ik meemaakte dat er paspoort controle was bij kerkbezoek.

Met dat Chinese uiterlijk van mij is dat dan ook wel verstandig. De dienst was een hele happening die mij wel aansprak. Terug in de taxi maar wel met een briefje om de taxi chauffeur in het Chinees de naam van het hotel te tonen. Lezen kunnen alle Chinezen denk ik wel, maar Engels spreken en lezen? Daar werd ik direct al bij bepaald bij aankomst op het vliegveld en daarna bij inschrijven van het hotel bij de receptie. Probleem! Ook toen ik de receptionist vroeg de naam en het adres van de kerk in het chinees op te schrijven. Diverse collega’s werden hierbij ingeschakeld.