Joseph (44) wil weer voor zijn gezin kunnen zorgen

Joseph is 44 jaar oud en komt uit Lukula. Zijn leven werd abrupt veranderd door lepra, maar het lijkt erop dat zijn leed voorkomen had kunnen worden als hij tijdig de juiste diagnose had gekregen.

Josephs vader overleed toen hij in de tweede klas zat. Omdat er geen geld meer verdiend werd, moest hij stoppen met school. Zijn moeder is
mentaal onwel en kon niet bijdragen aan het gezin. Het was niet makkelijk, maar het lukte Joseph toch om een leven op te bouwen. Hij werd boer, trouwde en kreeg drie kinderen. Joseph verdiende genoeg geld om zijn kinderen naar school te laten gaan. Het maakte hem gelukkig dat hij zijn kinderen kansen kon geven die hij vroeger zelf niet heeft gekregen.

Getroffen
Alles leek goed te gaan in het leven van Joseph, tot lepra toesloeg. “Vier jaar geleden kreeg ik mijn eerste symptomen. Ik kreeg zweren op mijn handen en ging naar de dokter. Hij probeerde drie jaar lang met bladeren mijn wonden te genezen. In die tijd werden ook mijn voeten en zelfs mijn neus aangetast. Deze behandelingen hebben me veel geld gekost. Ik was een goede boer, maar door lepra kon ik niets meer doen.” Uiteindelijk, nadat hij al veel geld had uitgegeven, werd de juiste diagnose gesteld. Joseph kreeg Multy Drug Therapy om lepra tegen te gaan. Het gevoel in zijn handen en voeten is hij helaas al kwijt. Wat als hij eerder de juiste diagnose had gekregen? Dan had hij niet hoeven stoppen met werken.

Verlaten
Het stigma rond lepra eiste een zware tol op Josephs persoonlijke leven. Zijn huwelijk viel uiteen toen zijn vrouw ontdekte dat hij lepra had. “Mijn vrouw houdt van geld. Toen ik verdiende, hadden we een goede relatie. Maar toen ik ziek werd, kon ik niet werken. Er was geen ruzie in huis. Ze vertrok gewoon en hertrouwde.” Ze nam twee van hun drie kinderen mee. “Ik spreek ze gelukkig nog steeds via de telefoon.” Zijn
oudste zoon, 16 jaar oud, woont nog wel bij hem. Joseph weet uit zijn eigen jeugd hoe het was om te stoppen met school. Dat zijn kinderen nu hetzelfde lot ondergaan, vindt hij heel erg.

Hoop
Het leven van Joseph is getekend door uitdagingen veroorzaakt door lepra, verlies van zijn gezin en zijn strijd om financieel rond te komen.
Toch koestert hij hoop op een betere toekomst, waarin hij een eigen zaak kan opzetten en een nieuw hoofdstuk kan beginnen. Gelukkig staat
hij er niet alleen voor. Zijn broer leert zijn zoon om motoren te repareren, en hij huurt een kamer van een vriendelijke dame.
“Het is een barmhartige vrouw. Als ik geld heb voor huur, geef ik dat aan haar.”

terug naar verhalen