De jongen die discriminatie en armoede overwon

28 juli 2022

Jakir is 13 jaar. Hij woont in een dorp in het noorden van India. Vorig jaar werd bij hem lepra vastgesteld. Toen zijn buren en vrienden dat hoorden, wilden ze niets meer met hem en zijn familie te maken hebben.

Een verre droom

Dit was een grote klap voor Jakir. Hij voelde zich heel eenzaam. Daarnaast had zijn familie door COVID-19 opeens veel minder inkomen. Zijn ouders konden hun vijf kinderen nog geen twee maaltijden per dag voorzetten. Onder deze omstandigheden werd naar school gaan een verre droom.

Kinderen in actie

In India heeft Leprazending een project genaamd CUFA, een afkorting van het Engelse Children Unite for Action (kinderen verenigen zich voor actie). Onze collega’s begeleidden Jakirs familie en maakten de gemeenschap om hen heen bewust van wat lepra en discriminatie is en doet met mensen. Ook regelden ze een beurs voor Jakir zodat hij verder kon gaan met zijn opleiding.

Weer naar school

Inmiddels heeft Jakir een jaar behandeling tegen lepra erop zitten. Hij is bijna volledig genezen. Zijn studie verloopt goed. ‘Ik ben zo blij dat ik weer kan studeren en dat mijn vrienden nu weten dat lepra te genezen is,’ zegt hij met grote opluchting in zijn stem. ‘Ik ben geen bedreiging meer voor hen.’

Lepra kan gestopt worden

Vandaag de dag krijgt elke twee minuten iemand de diagnose lepra. Dat moet toch stoppen? Het goede nieuws is: het kán gestopt worden. Door lepra tijdig op te sporen en snel te behandelen.

Wereld zonder lepra

Wij ervaren het als een zegen dat jij, en mensen zoals jij, leprapatiënten in je hart sluit. Samen werken we toe naar ‘een wereld zonder lepra ’. Om dat te bereiken moet de strijd tegen lepra doorgaan. Totdat niemand meer lijdt door lepra. Help jij ook mee? Elke gift, klein of groot, draagt bij aan het voorgoed verslaan van lepra. Heel hartelijk dank!

Ik wil helpen