Noteer: het jaar 2035

Na duizenden jaren staan ​​we nu op het punt om lepra voorgoed te verslaan.

Drie redenen waarom we ervan overtuigd zijn dat leprabesmetting over 14 jaar gestopt kan zijn… 

1. We hebben de medicatie

We hebben het medicijn Multi Drug Therapy (MDT), een combinatie van drie antibiotica, dat sinds het begin van de jaren tachtig worden gebruikt om lepra te genezen. Al bijna 40 jaar wordt MDT gratis geleverd aan leprapatiënten dankzij de WHO en de fabrikant Novartis.

Eén op de tien mensen kan besmet raken met met lepra, maar zodra de MTD-behandeling begint is een leprapatiënt binnen 72 uur niet meer besmettelijk. Na de introductie van MTD daalde het aantal nieuwe besmettingen over de hele wereld tot ongeveer 200.000 per jaar.

We weten dat MDT de belangrijkste tool in onze toolkit is; het stelt ons in staat de verspreiding van lepra te stoppen. Het is onze taak om alle mensen met lepra die verborgen blijven, door onder andere verstoting, op te sporen en te behandelen.

2. Innovatie drijft ons vooruit

Nog een hoopvolle, belangrijke reden is innovatie. Over de hele wereld hebben werken we samen met wetenschappers en onderzoekers die nieuwe hulpmiddelen ontwikkelen om ons te helpen de verspreiding van lepra te stoppen.

Nieuw: vingerpriktest

Iemand kan vele jaren lepra hebben én overdragen, voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. We hebben momenteel geen effectieve en efficiënte manier om mensen te testen die geen symptomen hebben. Maar goed nieuws: in Bangladesh ontwikkelen we samen met andere organisaties een vingerpriktest, die binnen vijf minuten lepra kan diagnosticeren. Met deze test kunnen we leprapatiënten behandelen, voordat lepra zich laat zien. Een enorme stap in het stoppen van lepraverspreiding.

PEP

Samen met collega-organisaties werken verder aan PEP, een profylaxe na blootstelling. Zodra we ontdekken dat iemand lepra heeft, geven we een kleine hoeveelheid PEP aan zijn of haar naasten. Ons onderzoek toont aan dat hiermee het risico dat lepra zich ontwikkeld aanzienlijk verkleint. Zelfs als ze lang genoeg aan lepra zijn blootgesteld om de ziekte te kunnen overdragen.

Veel meer innovatieve projecten

Het zijn slechts twee voorbeelden van veel projecten, die wereldwijd lopen. Middelen die ons helpen bij het opsporen, behandelen en verslaan van lepra. Echt hoopvolle innovaties!

3. Investering is cruciaal

De corona-pandemie heeft laten zien hoe snel en effectief wetenschappers vaccins en medicatie kunnen ontwikkelen om ziekten te voorkomen en te genezen. Als leprawerk het kleinste deel van de investering zou ontvangen, dat Covid-19 terecht heeft ontvangen, dan zou dat enorm op weg helpen om lepra voorgoed te verslaan.

Dankbaar

Om de droom ‘in 2035 geen leprabesmetting meer’ te realiseren, is het van cruciaal belang dat zoveel mogelijk mensen meehelpen. We zijn dankbaar te zien dat veel mensen zoals jij de noodzaak zien om te investeren in het verslaan van lepra. Ze hebben de leprapatiënten in hun hart gesloten én helpen mee lepra geschiedenis te maken. Concreet betekent het: dankzij hulp van mensen als jij, kunnen we doorgaan met opsporen, behandelen en verspreiding stoppen.

Bedreiging

Lepra gedijt goed in extreme armoede. Mensen wonen dicht op elkaar in kleine huizen, zonder schoon water en sanitaire voorzieningen. De corona-pandemie vormt een bedreiging in onze pogingen om extreme armoede terug te dringen. Dit kunnen we niet laten gebeuren. Om de wereld echt van lepra te bevrijden, kunnen we extreme armoede niet laten voortduren. Daarom investeren we ook in een meer gelijkwaardige en rechtvaardige wereld.

Hoop

We mogen echt vol hoop vooruit kijken, met onze blik op: op een wereld waarin niemand ooit meer de diagnose lepra krijgt. We hebben de tools en we ontwikkelen door! We wéten dat het geld en de middelen beschikbaar zijn, we moeten er alleen voor zorgen dat het op de juiste plaatsen terechtkomt. En daar zijn we goed in!

Samen verslaan we lepra voorgoed