Is lepra besmettelijk?

Is lepra besmettelijk? Kan iedereen zomaar lepra krijgen? Allemaal logische vragen. Lepra wordt veroorzaakt door een bacterie, die door de lucht verspreid kan worden. Je kunt lepra krijgen als je in de buurt bent van iemand die de bacterie bij zich draagt en nog niet behandeld is.

Je afweersysteem

Lepra wordt verspreid door de bacterie Mycobacterium leprae. Als iemand die besmet is met deze bacterie niest of hoest, verspreidt de bacterie zich verder. Hier willen we wel meteen bij vermelden dat niet iedereen zomaar lepra krijgt. Lepra wordt vooral overgedragen via mensen met een slecht afweersysteem. Je afweersysteem verwijdert bacteriën, maar is je afweersysteem in slechte conditie, lukt dit niet altijd. Vandaar dat lepra vooral voorkomt in ontwikkelingslanden, waar mensen door armoede en slechte voeding een slechter afweersysteem hebben.

Incubatietijd

De bacterie verspreidt zich erg langzaam door het lichaam. Het kan soms wel twintig jaar duren voordat de diagnose lepra gesteld wordt. Erg gevaarlijk, want de persoon weet niet dat hij of zij lepra heeft, maar kan zonder dat hij het weet, anderen in zijn omgeving besmetten.

Medicijnen

Er zijn nu  gelukkig effectieve medicijnen om lepra te bestrijden. Zodra de diagnose lepra is gesteld, krijgt de patiënt medicijnen die direct beginnen met het doden van de bacterie. De patiënt is daardoor binnen 72 uur niet meer besmettelijk voor zijn omgeving. Het kan echter nog wel een half tot 2 jaar duren voor alle bacteriën in zijn lichaam zijn gedood.

Angst voor besmetting is één van de redenen van het hardnekkige stigma op lepra.
Lees meer over het stigma van lepra.