Is lepra besmettelijk?

Is lepra besmettelijk? Kan iedereen zomaar lepra krijgen? Lepra wordt veroorzaakt door een bacterie, die door de lucht verspreid kan worden. Je kunt lepra krijgen als je in de buurt bent van iemand die de bacterie bij zich draagt en nog niet behandeld is.

Je afweersysteem

Lepra wordt verspreid door de bacterie Mycobacterium leprae. Als iemand die besmet is met deze bacterie niest of hoest, verspreidt de bacterie zich verder. Let op: niet iedereen krijgt zomaar lepra. Je afweersysteem verwijdert bacteriën, maar is je afweersysteem in slechte conditie, lukt dit niet altijd. Lepra is een armoedeziekte en komt vooral voor in ontwikkelingslanden, waar mensen door armoede en slechte voeding een slechter afweersysteem hebben.

Incubatietijd

De bacterie verspreidt zich erg langzaam door het lichaam. Het kan soms twintig jaar duren voordat de diagnose lepra gesteld wordt. Gevaarlijk, want je weet niet of je lepra hebt en kunt anderen besmetten.

Medicijnen

Er zijn nu gelukkig effectieve medicijnen om lepra te bestrijden. Zodra de diagnose lepra is gesteld, krijgt de patiënt medicijnen die direct beginnen met het doden van de bacterie. Binnen 72 uur ben je niet meer besmettelijk. Het kan echter nog wel een half tot 2 jaar duren voor alle bacteriën in je lichaam zijn gedood.

Stigma

Angst voor besmetting is één van de redenen van het hardnekkige stigma op lepra. Lees over het stigma van lepra.

Onze aanpak

Onze aanpak om lepra voorgoed te verslaan: lepra vroegtijdig opsporen, snel behandelen en zo verspreiding stoppen. Met jouw gift help je mee lepra geschiedenis te maken. Dank je wel voor je betrokkenheid!