Is lepra besmettelijk?

Is lepra besmettelijk? Kan iedereen zomaar lepra krijgen? Allemaal logische vragen, waar we je op deze pagina antwoord op willen geven. Lepra wordt veroorzaakt door een bacterie, die door de lucht verspreid kan worden. Lepra is dus besmettelijk. Je kunt lepra krijgen als je in de buurt bent van iemand die de bacterie bij zich draagt en nog niet behandeld is.

Lepra besmettelijk

Lepra wordt verspreid door de bacterie Mycobacterium leprae. Als iemand die besmet is met deze bacterie niest of hoest, verspreidt de bacterie zich verder. Op deze manier is lepra dus besmettelijk. Hier willen we wel meteen bij vermelden dat niet iedereen zomaar lepra krijgt. Mensen met een goed afweersysteem die een keer in aanraking komen met de bacterie, hebben niet direct lepra. Lepra wordt vooral overgedragen via mensen met een slecht afweersysteem. Je afweersysteem verwijdert bacteriën, maar als je een slecht afweersysteem hebt, lukt dit niet altijd. Vandaar dat lepra dus vooral voorkomt in ontwikkelingslanden, waar mensen een slechter afweersysteem hebben.

Incubatietijd

De bacterie verspreidt zich erg langzaam door het lichaam. Het kan soms wel 20 jaar duren voordat de diagnose lepra gesteld wordt. Dit is erg gevaarlijk, want de persoon weet dus niet dat hij of zij lepra heeft, maar kan de bacterie wel verspreiden. De drager kan dus zonder dat hij het weet, anderen in zijn omgeving besmetten.

Medicijnen

Er zijn tegenwoordig  gelukkig effectieve medicijnen om lepra te bestrijden. Zodra de diagnose lepra is gesteld, krijgt de patiënt medicijnen die direct beginnen met het doden van de bacterie. De patiënt is daardoor binnen 1 tot enkele dagen niet meer besmettelijk voor zijn omgeving. Het kan echter nog wel een half tot 2 jaar duren voor alle bacteriën in zijn lichaam zijn gedood.

Angst voor besmetting is één van de redenen van het hardnekkige stima op lepra.
Lees meer over het stigma van lepra.