Honing: een verrassend hulpmiddel in leprazorg

Een op de vijf leprapatiënten krijgt last van zweren, vaak aan hun voet. Deze veroorzaken veel pijn en kunnen gaan infecteren. Goede ziekenhuiszorg is dan erg belangrijk. Want infecties kunnen leiden tot amputaties, wanneer het lichaamsdeel te erg wordt aangetast. Maar een ziekenhuis is niet voor iedereen goed bereikbaar. Vaak is er ook simpelweg geen tijd voor een langdurige ziekenhuisopname. Want de patiënten moeten hard werken om in hun levensonderhoud te voorzien en voor hun gezin te zorgen.

In Nigeria werd een verrassend hulpmiddel gevonden. Iets wat mensen thuis kunnen gebruiken in de verzorging van hun wonden: honing.

Israël, fysiotherapeut bij Leprazending in Nigeria, vertelt: “Leprazweren worden gewoonlijk goed behandeld met een zoutoplossing. Maar dat is alleen via het ziekenhuis of een apotheek verkrijgbaar. Honing hebben de meeste mensen gewoon in huis. Van honing is bekend dat het helende eigenschappen heeft. Het wordt ook al gebruikt in huidklinieken, bijvoorbeeld bij brandwonden.

De eerste zorg bij een zweer zal nog steeds in een ziekenhuis moeten gebeuren, totdat de infectie verdwenen is. Maar daarna kan de wond prima thuis verzorgd worden met een honingverband. Waarschijnlijk geneest de wond zelfs sneller dan met het zoutverband. Dat betekent dat de patiënten bij hun familie kunnen blijven en weer werken voor hun levensonderhoud.”

Het gebruik van honing wordt nu getest in Nigeria. In 2023 worden de resultaten verwacht. Zo blijven we werken aan het grote doel: een einde aan lepra.

Liefijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen.
– Spreuken 16, vers 24