Column: 'Hij wil ook een waardig leven'

Sameer Wereld Lepra Dag

Elke dag krijgen vijftig kinderen lepra. In de jaren tachtig lag dit aantal véél hoger, maar desondanks vind ik het schokkend.

We staan immers op het punt om lepra voorgoed te verslaan. En tóch berooft die verwoestende ziekte nog steeds zoveel kinderen van een gezond leven. Sameer, de jongen op de foto is één van hen. Hij is zeven jaar en komt uit India.

Net als ieder kind, net als ook wijzelf, wil Sameer leven. Waardig leven. Hij wil naar school, hij wil met vriendjes voetballen, hij wil meedoen. Maar zo’n leven is slechts een schaduw in zijn gedachten. Lepra tastte zijn handen en voeten aan. Gevolg: benen te zwak om hem te dragen, vingers die geen pen kunnen vasthouden, uitsluiting vanwege zijn ziekte.

Als niemand Sameer helpt, woekert lepra voort. Het zal blijvende handicaps bij hem veroorzaken. Hij zal anderen besmetten, waardoor lepra nog meer mensenlevens zal verwoesten. Misschien kent u de heftige beelden van lichaamsschade, veroorzaakt door lepra. Zelf zie ik ze dagelijks. Het went nooit.

Het goede nieuws is – en ik schrijf dit in afhankelijkheid van Gods zegen – dat kinderen niet langer hoeven te lijden door lepra. Leprazending heeft de behandeling, de experts. We kunnen lepra op tijd opsporen, snel behandelen en zo verspreiding stoppen. Maar we kunnen het niet alleen.

Uw hulp is nodig om lepra te kunnen verslaan. Hulp met gebed, met een mooie actie in uw kerk, buurt of school, of met een gift. Weet, uw bijdrage, klein of groot, is van onschatbare waarde.

Henno Couprie
Directeur Leprazending

 

PS: Zondag 30 januari is het Wereld Lepra Dag. Bidt u die dag, samen met uw gemeenteleden, voor leprapatiënten?
Luister vrijdag- en zondagmorgen ook naar inspirerende gesprekken, over hoe we op weg zijn naar een wereld zonder lepra, op Groot Nieuws Radio.