Geef één mens herstel

De jongen op de foto is Niran. Hij is elf jaar en heeft lepra – je ziet het aan zijn wang. Mensen met lepra worden vaak verstoten of weggestopt. Dankzij steun van mensen zoals jij, wordt Niran behandeld en genezen. Vandaag heb jij de geweldige kans om iemand met lepra te helpen. Doe je mee?

Wat jij geeft…

Meedoen met Herstel één, betekent: je geeft in één jaar tijd één leprapatiënt volledig herstel. Voor 21 euro per maand krijgt iemand als Niran wondverzorging; leprabehandeling; indien nodig hersteloperaties; zijn omgeving krijgt goede voorlichting over lepra; familie en vrienden worden preventief behandeld tegen lepra voor het geval zijn onwetend besmet zijn en anderen kunnen besmetten – lepra heeft een lange incubatietijd; en de leprapatiënt krijgt scholing.

Jij krijgt een jaar lang updates over het herstelproces van Niran. Dit geeft jou helder inzicht van wat er met jouw bijdrage gedaan wordt. Je ziet hoe jij het verschil maakt in het leven van iemand met lepra. Met jou steun geef je naast genezing en herstel ook hoop en toekomst.

Wil jij een mens met lepra helpen? Scrol verder en lees hoe…

Hoe werkt het?

  1. Meld je hieronder aan.
  2. Je ontvangt vier keer per jaar via e-mail een update over Niran en leest over zijn behandeling, zijn weg naar herstel.
  3. Je volgt in het nieuwe jaar een andere leprapatiënt. Op die manier krijg je een goed beeld van hoe jouw bijdrage besteed wordt.

Volledige herstel van een leprapatiënt kost gemiddeld 252 euro. Met een maandelijkse machtiging van 21 euro per maand geef je als Herstel-één-sponsor voor volledige herstel aan een mens met lepra. Natuurlijk is het ook mogelijk om een lager bedrag te kiezen.

Niran staat symbool

Alle Herstel-één-sponsors volgen dit jaar het verhaal van Niran. Hij staat symbool voor alle leprapatiënten. Volgend jaar maak je kennis met een andere leprapatiënt en volg je diens weg naar herstel.

Maak kennis met Niran uit India

Zijn moeder stierf als gevolg van Geelzucht. Zijn vader werkt hard, maar houdt geen tijd over om voor zijn zoon te zorgen. ,,Na het sterven van mijn moeder was ik bijna altijd alleen’’, zegt Niran. Maar toen was daar zijn broer…

,,Mijn broer kwam met zijn vrouw en kinderen op bezoek. Ze vroegen of ik bij hen in Delhi wilde komen wonen. Wat denk je? Ontzettend graag!  Mijn vader wilde in ons dorp blijven, ver weg van Delhi. Ik mis hem soms, gelukkig zoeken we hem af en toe op.’’

Witte vlekken

,,Vlak na de verhuizing ontdekte ik witte vlekken op mijn huid, mijn ene hand werkte niet meer goed en mijn linkeroog sloot niet meer. Mijn broer schrok zo erg, dat hij tranen in zijn ogen kreeg: ‘Je zult toch geen lepra hebben?!’ ’’

‘Ik durfde niet’

,,Lepra? Ik vroeg hem wat dat was… Hij vertelde me dat mensen met lepra ernstige wonden kunnen krijgen, zelfs hun handen en voeten kwijtraken en hij zei: ‘niemand wil meer in je buurt komen’. Dat leek me verschrikkelijk… Ik had het gevoel dat alles om mij heen donker werd. Vanaf dat moment durfde ik niet meer over ‘later’ te dromen.”

We gingen samen

,,Mijn broer zag maar één mogelijkheid: zo snel mogelijk naar het lepraziekenhuis van Leprazending. We gingen samen. De arts onderzocht me en zei: ‘het klopt, je hebt lepra’. We waren volledig van slag. Ik vroeg me af waarom ik geboren was… Hoe kon ik ooit een grote, sterke man worden? De arts legde uit hoe hij me zou behandelen en dat ik zal genezen. Ik kreeg meteen medicijnen. Ook doe ik fysiotherapie, zodat mijn hand beter wordt. Ik vertrouw erop dat alles goed komt’’, zegt Niran. En dan, met een ernstige blik: ,,De arts vertelde me dat ik geholpen kan worden dankzij giften van mensen die ik niet ken. Het liefste zou ik heel hard roepen: DANK U WEL!’’

Op de foto:

Niran krijgt zijn medicijnen. Het is een kuur die zes tot twaalf maanden duurt. Niran wordt nauw in het oog gehouden, om te kijken hoe hij op de medicijnen reageert – mede vanwege de bijwerkingen. Zodra hij het medicijn krijgt, is hij na 72 uur niet meer besmettelijk.

 

Ja, ik word sponsor