Actie #1Maaltijd levert 2,5 ton op

Wij zijn dankbaar en stil… Op Tweede Pinksterdag, de dag dat de terrassen en restaurants weer opengingen, lieten tienduizenden Nederlanders hun ontbijt staan. In plaats daarvan doneerden zij 5 euro of meer voor de allerarmsten, die hongerlijden als gevolg van de corona-crisis. Binnen twee dagen kwam er meer dan 250.000 euro binnen.

‘Hongersnood met man en macht voorkomen’

De gevolgen van de coronacrisis treffen de allerarmsten wereldwijd als een mokerslag. Door de lockdown kunnen zij vaak niet werken. Dat betekent in hun geval: geen inkomen en dus geen geld om eten te kopen. Hongersnood dreigt. ,,Dat willen we met man en macht voorkomen”, zegt Tiemen Westerduin, initiatiefnemer van #1Maaltijd.

Livestream Opwekkingsconferentie

#1Maaltijd is de digitale variant van de zendingscollecte die traditioneel op Tweede Pinksterdag tijdens de jaarlijkse Opwekkingsconferentie wordt gehouden. De pinksterconferentie is vanwege corona online gehouden. Kijkers van de livestream doneerden massaal. Westerduin: ,,De corona-crisis treft ook veel Nederlanders hard, onder andere economisch. En toch hebben ontzettend veel mensen oog voor de gevolgen van corona voor de allerarmsten wereldwijd. Hartverwarmend! We maken het als hulporganisaties niet vaak mee, dat in twee dagen al ruim 2,5 ton binnenkomt. Het lukte ook doordat zoveel verschillende organisaties eendrachtig samenwerken.”

Meedoen kan nog

,,Stel, het lukte niet om mee te doen, dan kan dat alsnog, want #1Maaltijd loopt nog twee weken door.” Mensen kunnen nog steeds een maaltijd overslaan en doneren via www.1maaltijd.nl.

Samenwerking tien hulporganisaties

#1Maaltijd is een unieke samenwerking tussen tien hulporganisaties: Zending en Gemeente, Leprazending, EO Metterdaad, Red een Kind, TEAR, VPE-zending, Compassion, World Vision, ZOA en Kerk in Actie. EO Metterdaad zorgt samen met de hulporganisaties dat de giften op de juiste plaats terechtkomen. De opbrengst komt volledig ten goede aan voedselvoorziening-noodhulp als gevolg van de Coronacrisis.