Zorg en aandacht voor mensen met lepra of handicaps: GRACE Tsjaad

15 december 2021

Samenvatting

Tsjaad is een van de allerarmste landen van de wereld. Mensen met lepra of handicaps worden extra hard geraakt door de armoede, omdat ze worden buitengesloten door hun gemeenschappen. Ook is goede zorg voor hen vaak slecht bereikbaar. Leprazending is in twee regio’s hier verandering in aan het brengen. Mensen met lepra of handicaps krijgen de zorg, aandacht, en economische mogelijkheden die ze verdienen.

Doel

Het GRACE project heeft als hoofddoel om de leprazorg in Guéra in stand te houden, in Salamat te verbeteren, besmettingen beter in beeld te hebben en discriminatie van mensen met lepra of handicaps te voorkomen. Ook is het leveren van gehandicaptenzorg een belangrijk onderdeel van dit project.

Laatste nieuws over dit project

Praktische hulpmiddelen maken mensen mobiel

In Tsjaad moeten veel mensen met een handicap thuis blijven omdat ze geen goede ondersteunende materialen hebben. In 2022 hebben we 21 mensen geholpen met hulpmiddelen als een speciale fiets, of met krukken. Zo kunnen ze weer zelfstandig inkopen doen en naar buurtbijeenkomsten.

Projectbeschrijving

Onze veldwerker Geeske Zijp werkt samen met lokale staf vol passie voor de rechten en verzorging van mensen met lepra en/of handicaps.  Zij ondersteunen al jaren een aantal gezondheidscentra in de regio Guéra. Vanuit deze centra worden er in de hele regio huisbezoeken uitgevoerd om leprabesmettingen op te sporen. Hierdoor kunnen mensen die besmet zijn snel behandeld worden. Zo worden ernstige gevolgen en verdere besmettingen voorkomen.

Mensen met handicaps kunnen in de gezondheidscentra terecht voor de zorg die ze nodig hebben. Maar de centra zorgen er ook voor dat ze zelfstandiger kunnen worden door ze de vervoersmiddelen te geven die ze nodig hebben om zelfstandig te kunnen leven.

Een goede opleiding en werk zijn ook een belangrijk onderdeel van een zelfstandig leven. Het project helpt kinderen en jongeren om toegang te krijgen tot hun lokale scholen. Volwassenen worden geholpen met een baan. Zo laat het project aan de hele gemeenschap zien dat mensen met handicaps uitstekend bij kunnen dragen aan de gemeenschap.

Tot slot worden mensen met handicaps geholpen zichzelf te verenigen in zelfhulpgroepen. Hierdoor kunnen ze samen opkomen voor hun rechten. Ook kunnen ze elkaar inspireren door te laten zien waar ze ondanks hun handicaps toe in staat zijn.

Door het succes van de aanpak in de regio Guéra is in 2020 besloten uit te breiden naar de buurregio Salamat. Dit is een dunbevolkte regio met veel afgelegen en slecht bereikbare dorpen. In deze regio was een grote behoefte aan zowel leprazorg als gehandicaptenzorg.

Daarom is in 2020 het hoofkantoor van het project verplaatst van Guéra naar Salamat. Hierdoor bereiken we nu nog meer mensen in Zuidoost Tsjaad.

Impact

In de afgelopen jaren heeft het project al veel bereikt. Dit ondanks de invloed van de coronapandemie, die vooral huisbezoeken lastig heeft gemaakt. Er is veel tijd en moeite gestoken in het opzetten van de gezondheidscentra in Salamat. Een paar voorbeelden van de impact die in 2020 is bereikt:

– 40 mensen met handicaps zijn geholpen zich zelfstandiger te kunnen bewegen, door bijvoorbeeld krukken, speciale fietsen, of rolstoelen.

– 4 mensen hebben via het project een prothese gekregen

– Het project heeft 37 nieuwe leprabesmettingen geïdentificeerd/gediagnosticeerd

Daarnaast zijn er ook mooie resultaten te zien die moeilijker in cijfers te vatten zijn. In de regio Guéra is de algemene acceptatie van mensen met een handicap sterk gegroeid. In de regio Salamat is na een moeilijke start de omgang met de gemeenschap nu sterk verbeterd. Onze gezondheidswerkers worden nu al meer gerespecteerd doordat mensen de vruchten van hun werk zien.

Waarborging van de impact

Het project zal elk jaar actief worden geëvalueerd door onze programma-afdeling , zodat we op de hoogte blijven van de impact van het project en het, waar nodig, verbeterd kan worden. Investeerders ontvangen van ons een jaarlijkse rapportage.

 

Projectgegevens

Status: Actief
Looptijd: 2021-2024
Projectgebied: Regio’s Guéra en Salamat, Tsjaad
Onze bijdrage in 2024: €  54.377

Nog nodig voor 2024: € 54.377
Contactpersoon: Heidi Hoogvliet (fondsen), Alex Visscher (particulieren en organisaties)

 

Terug naar alle projecten