Kunnen eekhoorns lepra hebben?

eekhoornDit weekend werd in diverse media bericht dat de leprabacterie is gevonden bij dode eekhoorns in Engeland. Tot nu toe werd aangenomen dat maar weinig dieren de leprabacterie bij zich dragen.  Van de armadillo (een gordeldier) was het bekend en van sommige apensoorten wordt het vermoed.  Nu blijkt ook de rode eekhoorn drager van de bacterie te zijn, wellicht al sinds de middeleeuwen. We vroegen prof. Jan Hendrik Richardus (oud-veldwerker van Leprazending) of dat een probleem kan zijn voor mensen.

“Dat de bacterie die lepra bij mensen veroorzaakt nu ook bij de eekhoorn is aangetoond is geen goed nieuws. Het betekent dat de bacterie zich in een dierlijk reservoir in Europa heeft kunnen standhouden (en dat dus waarschijnlijk honderden jaren gedaan heeft). Of dat praktische consequenties heeft voor de mensen is de volgende vraag. Waarschijnlijk niet, omdat er geen gevallen gemeld zijn in Europa met een onbekende bron. Maar het voegt wel toe aan de vele onduidelijkheden die er bestaan rondom lepra en bronnen in de natuur anders dan mensen.”

De kans dat mensen lepra oplopen door contact met eekhoorns is erg klein.  Niet alleen zijn de directe contacten zeldzaam, de westerse mens heeft over het algemeen een goede natuurlijke weerstand, die de leprabacterie geen  kans geeft zich te verspreiden in het menselijk lichaam.