Droogte in Tsjaad

Update:13-6-2018

Slide PowerPoint_Kerken

Uw hulp is nú nodig voor de mensen in Tsjaad. Door hoge temperaturen en weinig regen is de oogst van de gierst bijna volledig mislukt. De overgebleven gierst wordt ook nog aangevreten door een insectenplaag. En juist gierst – met pinda’s en sesam – is het basis-ingrediënt voor alle maaltijden van de Tsjadiër. Dit is een regelrechte ramp.

Dit is Malmouna.lepra, Tsjaad, droogte, 2018 Malmouna heeft lepra. Ze heeft een klein stukje grond waarop ze gierst verbouwt. Dit jaar heeft ze nauwelijks kunnen oogsten. Al haar gierst is nu al op. Malmouna is niet ongerust omdat ze hulp verwacht van Leprazending. Wilt u haar niet teleurstellen?

 

Mensen in het noordwesten van het land hebben letterlijk niets meer te eten. Complete dorpen zijn leeggestroomd. Inwoners hebben huis en haard verlaten op zoek naar voedsel. Sommige vrouwen zijn zo wanhopig dat ze mierennesten plunderen op zoek naar gierstkorrels zodat ze hun kinderen te eten kunnen geven. Steeds meer mensen lijden honger.

Geeske Zijp zet samen met haar team alles in het werk om de allerarmsten te steunen. Deze groep wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl ze erg kwetsbaar zijn. Vooral gehandicapten met lepra worden door deze ramp zwaar getroffen.

Helpt u deze wanhopige mensen in Tsjaad? In totaal is € 20.000 nodig om voedsel uit te delen en in de nood te voorzien van honderden zwakkeren.

Mahreb is leprapatiënt en werd blind na een ernstige oogziekte. Hij vertelt: ‘In mijn dorp zijn mensen bladeren van bomen gaan eten. Ze koken ze en vermengen het met wat bloem omdat er niet genoeg bloem is om de traditionele dagelijkse pap te maken.’
‘Niemand heeft geld omdat er geen graan is. De graanprijs is zo hoog dat arme mensen geen eten kunnen kopen. Vrouwen proberen hout bij elkaar te sprokkelen om dit vervolgens te verkopen. Maar niemand koopt het hout omdat niemand geld heeft. Iedereen doet wat hij kan om zijn familie te voeden.’

 

Ja, ik doneer nu:

Ziekenhuisterrein Nilphamari (Noord-Bangladesh) overstroomd

Door hevige regenval in de Himalaya is ook  het Nilphamari-ziekenhuis in het Noorden van Bangladesh getroffen. Op dit moment weten we dat het terrein en enkele bijgebouwen, kantoren en woningen van medewerkers onder water staan, en dat het ziekenhuis daardoor niet meer bereikbaar is voor leprapatiënten. Meer informatie volgt.

Update 28 augustus 2017: Gelukkig is het water in Bangladesh weer gezakt. Er is begonnen met het schoonmaken van de operatiekamers, kantoren, woonruimtes en bijgebouwen.

 

 

 

 

 

 

 

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world