Dill Maya en Marit

20161007_151056-wim-met-patiente-in-nepal-green-pasturesDill Maya is een meisje/ teenager van 14 jaar maar dat zou je haar niet geven als je de foto ziet. Ze ziet er jonger uit en ze zou ook best jonger kunnen zijn. De leeftijd wordt vaak als een schatting gegeven vooral bij de oudere Nepalezen.

Ongeveer drie jaar geleden werd bij haar lepra vastgesteld. Ook hier blijft het gissen naar de datum van de eerste diagnose elders in het land en met name naar de tijd van de eerste symptomen die vaak  al vele jaren aanwezig kunnen zijn geweest. Gezien de vorm van lepra die zij heeft en de complicaties die zij ontwikkeld heeft en nog steeds krijgt is dat in haar geval zeer aannemelijk. Het vollere gezicht met licht blauwe verkleuringen zijn het gevolg van de medicatie die zij nu krijgt om de complicaties van de lepra die zij heeft ontwikkeld te behandelen. Deze zijn niet blijvend en verdwijnen wanneer de medicatie stopt.

Haar vader heeft lepra gehad en heeft er geen complicaties, geen ‘misvormingen’ aan over gehouden. Waarschijnlijk was bij hem de ziekte in een eerder stadium vastgesteld en/of had hij een mildere vorm van de ziekte. Je zou dan toch vermoeden dat het feit dat hij zelf lepra heeft gehad, hijzelf ook eerder aan de mogelijkheid van lepra had moeten denken bij zijn dochter. Hoe dan ook, tijdstippen van ontstaan van symptomen en verloop van contacten met ‘zorg’, ook buiten de ‘reguliere’ zorg, zijn moeilijk vast te leggen en te achterhalen.

In ieder geval wist Dill Maya zich te herinneren dat zij langere tijd, waarschijnlijk dus jaren, symptomen van lepra had waarbij het langere tijd duurde voor de ziekte werd vastgesteld in een ziekenhuis.

Nu is ze dus al meerdere keren in de afgelopen drie jaar opgenomen geweest in het ziekenhuis heel ver van huis elke keer ‘afgeleverd’ door vader of oudere broer, vier uur lopen en vijf uur ‘bussen’ van haar thuis.

In het ziekenhuis heeft ze vele vrienden gemaakt. Haar droom? Onderwijzeres worden of verpleegkundige.

Dan Marit, onze oudste dochter. Ik kon er niet sneller bij zijn met de diagnose toen zij ook 14 was. Dat had ik binnen 2 minuten vastgesteld toen ze een plekje op haar knie liet zien. Ongeveer 18 maanden behandeld en nooit geen echte problemen gehad ten gevolge van de lepra. Een vroege herkenning van de ziekte is dus heel belangrijk maar dan moeten de werkers in de gezondheidszorg wel weten waar ze op moeten letten.