'Ik kroop als een dreumes'

,,Pas toen mijn handen verkrampten en vervormden, realiseerde ik me dat er iets goed mis was. Ik was zo bang…’’, zegt Parbati. Acht jaar geleden kreeg ze de diagnose: ‘jij hebt lepra’.

,,Ik merkte dat mensen mij begonnen te mijden. Plaatsgenoten klampten mijn broer aan, bij wie ik woonde: ‘Kijk uit voor haar, straks besmet ze jou…’.”

Mensen bleven bang

,,We begonnen van verschillende borden te eten. Al mijn spullen moest ik apart houden en ik mocht niets aanraken. Maar mensen om ons heen bleven bang en zeiden: ‘Zij moet ergens anders wonen’. Uiteindelijk moest ik weg en leefde ik gescheiden van iedereen. Intussen ging het steeds slechter met me. Ik kon niet meer lopen. Wilde ik me verplaatsen, dan kroop ik als een dreumes, of ik liep op mijn knieën. Jarenlang.”

Iets moois

,,Mijn vader is helaas gestorven en mijn broer is geëmigreerd naar het buitenland. Ik zie mijn familie nooit meer. Maar er is iets moois gebeurd in mijn leven. Ik ben geholpen door de mensen van Leprazending. In het lepraziekenhuis in Anandaban kreeg ik een behandeling en – voor zover mogelijk – hersteloperaties.”

Waardigheid terug

,,Na mijn genezing leerde ik lezen en schrijven aan de vakschool van Leprazending. Ik heb zoveel lieve mensen om mij heen. Zij hielpen mij mijn waardigheid terug te vinden. Ik heb weer een toekomst.’’

Eigen winkeltje

,,Inmiddels heb ik een winkeltje geopend, met steun vanuit het lepraziekenhuis. Ik verkoop van alles en nog wat. Het draait goed. Zelfs zo, dat ik kan op mijn eigen benen kan staan. Na mijn genezing dacht ik dat ik de rest van mijn leven in een rolstoel moest doorbrengen. Daarin is nu verandering gekomen. In de prothesewerkplaats van het lepraziekenhuis heeft de schoenmaker aangepaste schoenen voor mij gemaakt. Met de schoenen kan ik weer lopen! Voor mij echt een wonder, er is een wereld voor mij opengegaan!’’ Bekijk hier het filmpje, waarin Parbati loopt.

Wil jij iemand als Parbati de kans geven om ook weer te kunnen lopen? Klik hier.

Diep dankbaar

,,Naar alle mensen die hulp mogelijk maakten voel ik diepe dankbaarheid. Het liefste zou ik hen allemaal persoonlijk bedanken, voor hun daden, voor hun gebeden, voor hun giften. Dat gaat natuurlijk niet lukken, maar ik ben blij dat ik hier op deze plek mag zeggen: dank jullie wel!’’

‘Jij hebt lepra’

Parbati is niet de enige met lepra. Elke twee minuten krijgt iemand de diagnose te horen: ‘jij hebt lepra’. Nog altijd worden vrouwen verstoten om hun ziekte. Wil jij meehelpen om het leven van iemand als Parbati te herstellen?

Geef jij volledig herstel?

Voor 7 euro per maand geef jij in drie jaar tijd een mens met lepra een volledig hersteld leven. Van behandeling, medicijnen en hersteloperatie tot aan scholing, hulp bij terugkeer in de maatschappij, voorlichting aan familie en vrienden en deelname in een zelfhulpgroep. Kies zelf voor hoeveel jij wilt helpen en weet: elk bedrag wordt in grote dankbaarheid ontvangen, klein en groot.