Corona-crisis en lockdown levensbedreigend
voor mensen met lepra


31 maart 2021 – Onze Zelfhulpgroepen in Bangladesh beleven een zware tijd, als gevolg van corona en lockdown. Het aantal coronapatiënten neemt er dramatisch toe.

Een derde lockdown lijkt onvermijdelijk. Jipta, projectleider en begeleider van Zelfhulpgroepen: ,,We doen echt ons uiterste best om de lockdown door te komen, maar als alles opnieuw op slot gaat, wordt het zeer moeilijk. We zetten alles op alles om medicijnen op tijd bij leprapatiënten te krijgen en genoeg te eten te hebben. Maar we kunnen het niet alleen. Bid alstublieft voor ons…’’

Leprapatiënten worden vaak verstoten door hun familie, vanwege de vooroordelen over de ziekte – in veel culturen wordt lepra als een straf van God gezien – en angst voor besmetting, ook al is iemand genezen. Een zelfhulpgroep is een soort nieuwe familie. De meeste deelnemers hebben lepra gehad, of kampen met (lepra)handicaps. In de Zelfhulpgroep helpen mensen elkaar, leren zij hoe wonden verzorgd moeten worden en zorgen mensen samen voor een inkomen.

Lockdown veroorzaakt problemen, vooral als het gaat om eten, wondverzorging en het verstrekken van medicijnen. We doen er alles aan om genoeg voorraad te verstrekken aan medische middelen die nodig zijn, en om er voor te zorgen dat mensen elke dat een maaltijd hebben. Wilt u helpen met een gift? Met uw gift, geeft u eten, wondverzorging en medicijnen. Hartelijk dank!

 

Leprazorg moet doorgaan

25 september 2020. Corona bemoeilijkt het werk onder leprapatiënten enorm. Een deel van onze leprazorgwerkers is getroffen door corona. Zij leven nu in strenge quarantaine. Toch moet het werk onder leprapatiënten doorgaan. Behandelingen mogen niet stil komen te liggen, mede vanwege de bijwerkingen van de medicijnen. Onze zorgwerkers moeten zich nu dubbel zo hard inzetten. De omstandigheden zijn zwaar, maar zij werken zeer toegewijd. Wil je voor hen bidden voor kracht? Dat zij op tijd leprapatiënten kunnen voorzien van medicijnen en dat zij wondzorg kunnen blijven verlenen. Op de foto zie je hoe wondzorg wordt verleend aan een patiënt met lepra, vanuit een speciaal ingerichte medische bus.

Dankbaar en verdrietig

​​​18 september 2020. We kregen het zeer verdrietige bericht dat onze collega Dr. Shirish Shegaonkar, directeur van het Miraj lepraziekenhuis in India, is overleden aan de gevolgen van COVID-19. Hij zal gemist worden. Wij bidden voor zijn vrouw en zijn drie jonge kinderen.

 

Hulp in tijden van coronapandemie

Mensen met lepra horen bij de meest kwetsbaren in onze wereld. Zij hebben een ontzettend lage weerstand. Corona en de lockdown bedreigen hun leven. Zoals bij Sakhan Lal in het filmpje. Zijn situatie was uitzichtloos…

 

Sakhan Lal (65 jaar) krijgt inmiddels de juiste hulp. Maar hij is niet de enige leprapatiënt in zo’n benarde situatie. Zonder hulp overleven mensen zoals hij de corona-pandemie niet.

Met jouw gift geef je…

…leprapatiënten hulp bij het verzorgen van hun wonden; zij krijgen eten, drinken en medicijnen; zij krijgen de corona-maatregelen aangeleerd en er wordt hygiëne in hun leefomstandigheden aangebracht. Ga jij samen met ons als een muur om deze meest kwetsbare mensen heen staan? Dank je wel, namens leprapatiënten zoals Sakhan Lal.

Houdbaar eten uitdelen
onder mensen met lepra

Hoe overleven mensen met lepra de corona-crisis en lockdown? Dankzij hulp van mensen zoals jij. In Chhattisgarh (India) konden we boodschappenpakketten met houdbare producten uitdelen onder leprapatiënten.

Meebidden

Wil je meebidden voor leprapatiënten?  Meld je aan en ontvang onze gebedsbrief.

Helpen in lockdown

De medicijnkuur mag voor leprapatiënten niet stil komen te liggen. Lees hoe we in de lockdown te werk gaan, zodat mensen met lepra tóch hun medicijnen en wondverzorging krijgen. Broodnodig, want zonder hulp maken zij vrijwel geen kans op een waardig leven – als gevolg van hun lage weerstand, discriminatie en buitensluiting.

 

Medische hulp vanuit bus

Onze zorgprofessionals werken onder andere vanuit een bus, die nu is ingericht met medische apparatuur. We rijden langs leprapatiënten en geven wondverzorging en medische hulp aan huis. Wil je mensen die bij de meest kwetsbaren in onze wereld horen steunen? Geef via www.leprazending.nl/doneer – met jouw bijdrage geef je eten, medicijnen en wondverzorging.

 

Allerarmsten krijgen te eten

Om mensen in achtergestelde gemeenschappen in Prayagraj aan eten en drinken te helpen, delen we voedselpakketten uit. Het is letterlijk broodnodig, anders overleven zij de lockdown niet.

Deze actie wordt gedaan vanuit ons project ‘bouwen aan veerkrachtige gemeenschappen’, dat loopt in India. Het project is verbonden aan ons lepraziekenhuis in Naini.

Corona levensbedreigend

De nood is groot en we werken met man en macht om leprapatiënten eten, drinken, medicijnen en wondverzorging te geven.

Dank je wel dat jij er bent

Jouw steun is van onschatbare waarde. Zonder gebeden, zonder giften van mensen zoals jij, zitten gemeenschappen zonder eerste levensbehoeften en medicijnen. Mensen die zo dapper strijden tegen de eeuwenoude ziekte lepra, die zich in al hun kwetsbaarheid nu moeten weren tegen een nieuw virus.

Mogelijkheden creëren

Corona-maatregelen bemoeilijken de hulp, maar we pakken dat probleem doelgericht aan. Door te zorgen voor beschermmiddelen voor de hulpverleners, door mogelijkheden te creëren om wél te kunnen helpen, door voedsel en drinken uit te delen, door coaching op afstand en door ervoor te zorgen dat patiënten hun medicijnen krijgen. Dat kan dankzij hulp van mensen als jij. Dank je wel dat mensen met lepra een plek mogen hebben in jouw hart.

 

 

Elke twee minuten krijgt iemand de diagnose te horen: ‘jij hebt lepra’.

 

Zelf maskers maken

Handen uit de mouwen! Iedereen die maar kan, kruipt elk vrij uurtje achter de naaimachine om uiterst nauwkeurig maskers te naaien. Speciaal voor mensen die extra bescherming hard nodig hebben. 

Het idee ‘we gaan zelf maskers maken voor mensen in kansarme gemeenschappen’ kwam van de ziekenhuisdirecteur van het Salur Hospital in Andhra Prade. Verpleegkundigen, hun echtgenoten én de patiënten reageerden enthousiast.

Levensbelangrijk

Leprazending India begeleidt het project. In die kansarme gemeenschappen hebben veel mensen lepra. Goede bescherming is voor hen levensbelangrijk, want vanwege hun lage weerstand zijn ze bijzonder kwetsbaar en broos. Corona bedreigt letterlijk hun leven.

Helpen doen we samen

Dankzij hulp van mensen zoals jij, is het mogelijk om deze acties op te zetten en goed te begeleiden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen met lepra de corona-pandemie en lockdown overleven.

 

Een echte zorgheld

De corona-crisis treft leprapatiënten. Op de foto zie je verpleegster Sunita Rai, ze werkt in het Premananda Ziekenhuis in Kolkata. Ze geniet altijd intens van haar werk, al is het nu keihard werken.

Sunita koos voor haar beroep – geïnspireerd door haar vader. Hij werkte in een ziekenhuis van leprazending. Sunita maakt deel uit van het team dat naar afgelegen gebieden reist, om nieuwe gevallen van lepra op te sporen en te behandelen. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Sunita mag een echte ziekenhuisheld genoemd worden. Wil je haar en haar collega’s gedenken in deze moeilijke tijd? Dank je wel!

Beschermen

Onze medici, zorgprofessionals en veldwerkers treffen strikte maatregelen om zichzelf en leprapatiënten te beschermen tegen corona In de lepraziekenhuizen wordt keihard en toegewijd gezorgd.

Kijk hoe corona-regels aangeleerd worden aan leprapatiënten.

Fysieke steun vanuit Nederland nu niet mogelijk. Hulpreizen zijn geannuleerd. Onze stagiaires Iris, Nicky en Willem moesten eind maart terug naar Nederland vanuit Myanmar en Nepal.

 

Jij kunt niet iedereen helpen.

Maar als iedereen één mens helpt,

is de hele wereld geholpen.

 

Hou je aan de regels…

Medewerkers van het lepraziekenhuis in Salur (India) vergroten het bewustzijn over corona en maken rangoli op de openbare weg.

Het levert weliswaar bijzondere kunstwerken op, maar het doel ervan is: bescherm jezelf, bescherm anderen. Bescherming is juist voor de meest broze mensen, zoals leprapatiënten zijn, van levensbelang.

 

Persoonlijke boodschap uit India

Bekijk de indringende videoboodschap die we vanuit India toegestuurd kregen van ex-leprapatiënten. De lockdown was net aangekondigd en ingegaan.

 

 

Meer informatie over de huidige situatie, klik: nieuws

 

Kunnen we jou van dienst zijn?

In deze gecompliceerde tijd wensen wij ook jou sterkte toe. Wij voelen ons met jou verbonden en zien graag naar je om. Jij, die omziet naar mensen met lepra. Als we je ergens mee van dienst kunnen zijn, schroom dan niet en mail of bel ons: info@leprazending.nl of 055-7600500. Welkom!

❤❤❤