Collecteweek

De opbrengst van de collecte is de € 15.000 gepasseerd én loopt nog op. Geweldig.

Hartelijk dank aan iedereen die meegedaan als gever, collectant of met een sponsoractie! Het was een groot succes. Wij hebben speciaal voor jullie een bedankfilmpje gemaakt:

Geven kan nog steeds

Geef aan de collecte

 

Collecte Leprazending: 7-13 juni

Lepra is een infectieziekte die vooral de allerarmsten treft. Iedere 2 minuten krijgt iemand de diagnose: Jij hebt lepra. Zonder de juiste medische zorg leidt lepra vaak tot zichtbare handicaps en diepe armoede. Mensen vermijden contact, uit angst voor besmettting. Dit onrecht moet stoppen. Jij kunt hierbij helpen.

Leprazending werkt wereldwijd om lepra te stoppen. De laatste 15 jaar is het aantal patiënten gedaald van 300.000 naar 200.000. Wij willen vanf 2035 geen besmetting meer. Dit kan, als we er op tijd bij zijn.

Met jouw hulp kunnen we besmetting, blijvende handicaps en sociale uitsluiting voorkomen. Één patiënt tegelijk. 

 

 

 

‘Kijk uit, straks besmet ze jou!’

,,Pas toen mijn handen verkrampten en vervormden, realiseerde ik me dat er iets goed mis was. Ik was zo bang…’’, zegt Parbati. Acht jaar geleden kreeg ze de diagnose: ‘jij hebt lepra’.

 

Het verhaal van Parbati (foto)

,,Ik merkte dat mensen mij begonnen te mijden. Plaatsgenoten klampten mijn broer aan, bij wie ik woonde: ‘Kijk uit voor haar, straks besmet ze jou…’. We begonnen van verschillende borden te eten. Al mijn spullen moest ik apart houden en ik mocht niets aanraken. Maar mensen om ons heen bleven bang en zeiden: ‘Zij moet ergens anders wonen’. Uiteindelijk moest ik weg en leefde ik gescheiden van iedereen.”

Mijn waardigheid terug

Intussen ging het steeds slechter met me. Ik kon niet meer lopen. Wilde ik me verplaatsen, dan kroop ik als een dreumes, of ik liep op mijn knieën. Jarenlang. ,,Mijn vader is helaas gestorven en mijn broer is geëmigreerd naar het buitenland. Ik zie mijn familie nooit meer. Maar er is iets moois gebeurd in mijn leven. Ik ben geholpen door de mensen van Leprazending. In het lepraziekenhuis in Anandaban kreeg ik een behandeling en – voor zover mogelijk – hersteloperaties. Na mijn genezing leerde ik lezen en schrijven aan de vakschool van Leprazending. Ik heb zoveel lieve mensen om mij heen. Zij hielpen mij mijn waardigheid terug te vinden. Ik heb weer een toekomst!’’

Eigen winkeltje

,,Inmiddels heb ik een winkeltje geopend, met steun vanuit het lepraziekenhuis. Ik verkoop van alles en nog wat. Het draait goed. Zelfs zo, dat ik kan op mijn eigen benen kan staan. Niet letterlijk, maar absoluut figuurlijk. Mijn leven is hersteld en ik voel me intens gelukkig!’’

Diep dankbaar

,,Naar alle mensen die hulp mogelijk maakten voel ik diepe dankbaarheid. Het liefste zou ik hen allemaal persoonlijk bedanken, voor hun daden, voor hun gebeden, voor hun giften. Dat gaat natuurlijk niet lukken, maar ik ben blij dat ik hier op deze plek mag zeggen: dank jullie wel, God bless you!’’

 

‘Jij hebt lepra’

Parbati is niet de enige met lepra. Nog altijd worden vrouwen zoals zij verstoten. Elke twee minuten krijgt iemand de diagnose te horen: ‘jij hebt lepra’. Wil jij meehelpen om het leven van iemand met lepra te herstellen? Voor 21 euro per maand geef jij in één jaar tijd een mens met lepra een volledig hersteld leven. Van behandeling, medicijnen en hersteloperatie tot aan scholing, voorlichting aan familie en vrienden en deelname in een zelfhulpgroep. Kies zelf voor hoeveel jij een leprapatiënt wilt helpen – elk bedrag wordt in grote dankbaarheid ontvangen, klein en groot.

Geef aan de collecte