Breien voor Leprazending

Over hoe een zaadje is gezaaid en met de juiste voeding ging groeien en bloeien.

Het verhaal van Tine Hoekstra | brei-ambassadeur van Leprazending

In het begin van de coronatijd, in april 2020, kregen we een folder in de bus van de Leprazending. Nadat we deze hadden gelezen waren we geraakt door de foto’s op de folder. Zij deden ons beseffen hoe belangrijk gezondheid is. Mijn man en ik besloten een donatie over te maken.

Kort daarna werd ik gebeld door Leprazending. Een vriendelijke en enthousiaste medewerker bedankte ons voor de gift en vroeg wat ik over lepra wist. Ik vertelde dat het een besmettelijke ziekte was en dat ik wist dat er vroeger zwachtels werden gebreid. “Vroeger?” kreeg ik te horen “maar die zijn momenteel nog steeds hard nodig!”

“Breivlek”

Zwachtels leprazending

Dat bracht mij ertoe om te gaan starten met het breien van zwachtels, want ik had door de lock-down immers genoeg tijd! Door mijn enthousiasme ontstond er een “breivlek” die zich heel snel uitbreidde. Het nieuws om iets nuttigs voor een ander te doen in een hele vreemde en ook eenzame tijd, ging als een lopend vuurtje door de gemeenschap. Een oproep in het kerkblad en dorpskrant heeft ook bijgedragen aan de groei van onze breiclub. Momenteel kent deze club meer dan 200 breisters in Friesland en omstreken. Het artikel over het breien voor mensen met lepra, in het Nederlands Dagblad van oktober 2021, zorgde voor landelijke bekendheid. Na verschijning stond de telefoon bij Leprazending roodgloeiend en ook ik werd veel benaderd.

Bezoek

Een paar keer per jaar breng ik de zwachtels samen met mijn man Nico en mijn vriendin Bep van Veen naar Leprazending in Apeldoorn. We worden hier met open armen ontvangen en op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Binnenkort hopen we met de breisters 5.000 zwachtels te hebben gebreid. Dan wordt er een groot zwachtelfeest gehouden.

Presentaties

Ik vind het belangrijk dat er meer bekendheid wordt gegeven aan het bestrijden van de ziekte lepra. Nog steeds maakt de ziekte te veel slachtoffers en dat zouden veel meer mensen moeten weten. Daarom geef ik op verzoek presentaties aan breiclubs. Wilt u ook meer weten over wat u kunt doen voor mensen met lepra en het werk van Tine? Neemt u dan contact op met Leprazending en vraagt u naar Sylvia van der Hoeven. Of stuur een e-mail naar: sylvia@leprazending.nl.

Artikelen van Tine Hoekstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Nijs út it Fryske doarp Eastermar – Zwachtels voor de Lepra zending.
  2. Leprazending: 2000 gebreide zwachtels (actiefonline.nl)
  3. Steken opzetten voor de Leprazending (actiefonline.nl)
  4. Tine Hoekstra uit Eastermar breit zwachtels voor leprapatiënten: ‘De breivlek wordt steeds groter’ – Leeuwarder Courant (lc.nl)

 

Terug naar de Brei-pagina