Bangladesh
Gespecialiseerde zorg voor leprapatiënten in een straatarm land
Gespecialiseerde zorg voor leprapatiënten in een straatarm land
Bangladesh behoort tot een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land heeft 160 miljoen inwoners. Een deel van de bevolking leeft in kleine bamboehuisjes zonder elektriciteit en stromend water. Lepra is in Bangladesh een groot probleem. Honderdduizenden mensen in het immense land lijden aan de ziekte. Zij worden gediscrimineerd en leiden een geïsoleerd bestaan.
In grote theeplantages in Bangladesh is een uitbraak van lepra ontdekt. Samen met de eigenaren van de theeplantages en de gezondheidswerkers op de velden vechten we tegen deze epidemie.
We streven ernaar om jaarlijks meer dan 500 mensen met lepra te ontdekken en te behandelen. Dot draagt bij aan vermindering van het aantal nieuwe besmettingen en uiteindelijk aan een lepravrij Bangladesh.
Wilt u met uw kerk een bijdrage leveren aan dit project? Neem contact op met Cor van Leeuwen (cor@leprazending.nl). of maak uw gift/collectebesteming over op IBAN NL49 INGB 0000 889 889 van Leprazending o.v.v. AEP Bangladesh.
We zijn nauw betrokken bij het ondersteunen en uitbreiden van zelfhulpgroepen in Bangladesh. Wat zien de kracht van samenwerking en helpen gemarginaliseerde groepen zich samen sterk te maken.
In Bangladesh zijn we betrokken bij meer dan 150 zelfhulpgroepen (SHG’s).
Kinderen van mensen met lepra kunnen vaak niet naar school. Daarom moeten kinderen al op zeer jonge leeftijd helpen om de kost te verdienen.
Wij hebben voor deze kinderen het project CESP opgezet. Met dit programma – in de hoofdstad Dhaka – kan een kind weer naar school.
Tijdens contacten met de ouders worden zij ook voorgelicht over hygiëne en voeding.
In het noorden van Bangladesh ligt het Nilphamari ziekenhuis. Uit heel Bangladesh worden leprapatiënten naar het ziekenhuis in de deelstaat Nilphamari verwezen.
In het ziekenhuis krijgen mensen met lepra medicijnen en worden hun wonden verzorgd.
Voor mensen die door de lepra verminkingen hebben opgelopen, worden hersteloperaties uitgevoerd. Mensen krijgen soms een prothese aangemeten. Anderen hebben speciale schoenen nodig zodat ze zichzelf niet (meer) kunnen verwonden. Sommigen krijgen fysiotherapie.
In 2016 heeft Family7 opnames gemaakt in het Nilphamari Ziekenhuis.
En bekijk hier de drie reportages van EO Metterdaad uit 2017.
Projecten voor het ziekenhuis
Voor de operatiekamer is inmiddels € 20.000 binnen gekomen. We hebben nog € 26.000 nodig om dit project te voltooien.
U kunt hiervoor geven:
—
Elk jaar worden in Bangladesh ongeveer 4.000 nieuwe gevallen van lepra ontdekt. Overheidsziekenhuizen in Bangladesh hebben weinig kennis over lepra en geen expertise in huis.
In Bangladesh is het gemiddelde opleidingsniveau laag. Bijna de helft van de bevolking woont in sloppenwijken, is nog nooit naar school geweest en kan niet lezen of schrijven. Het belangrijkste doel van de bevolking is overleven. Eenderde van de bevolking van Bangladesh is niet ouder dan 15 jaar.
Leprapatiënten in dit land hebben het zwaar. Als de gemeenschap erachter komt dat iemand lepra heeft, wordt deze persoon verstoten door zijn familie. Hij raakt zijn baan kwijt, en wordt vervolgens door de samenleving met de nek aangekeken. En daarbij moet hij ook nog deze vreselijke ziekte dragen.
School
Door de armoede en de discriminatie van mensen met lepra krijgen kinderen van ouders met lepra niet de kans om naar school te gaan.
Mensen in Bangladesh hebben weinig kennis over lepra. Ze hebben allerlei vooroordelen over deze vreselijke ziekte. Helaas wordt door de overheid van Bangladesh geen prioriteit gegeven aan onderwijs over lepra.
—
Help je mee om leprapatiënten in Bangladesh een nieuwe toekomst te geven? Steun dan een van de projecten van Leprazending. Dit kan op de volgende manieren:
Leprazending draagt in Bangladesh bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld door de Verenigde Naties (2015).
In Bangladesh wordt gewerkt aan:
Geef leprapatiënten herstel in Bangladesh