Column: 'Als je leven een schaduw is'

Sameer Wereld Lepra Dag

Heer, U doorgrondt en kent mij. U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten.
– Psalm 139: vers 1 en 2

Je kent het niet. Je ziet het niet. Waarom zou je je dan druk maken om een ziekte als lepra?

Vanuit Nederlands perspectief misschien logisch, maar een wereld van verschil als u die eeuwenoude ziekte door de Afrikaanse of Aziatische bril bekijkt. Zoomt u nog dieper in, dan kunt u zomaar terecht komen in een kinderleven. Bijvoorbeeld in het leven van Sameer (7) uit India, de jongen op de foto.

Mooie compositie hè, de foto. Maar we beelden er iets niet moois mee uit. Sameer heeft lepra en zijn leven is een schaduw geworden. Het begon met gevoelloze plekjes op zijn huid. De leprabacterie was druk bezig zijn zenuwen te vernietigen. Ook in zijn diepgelegen kuitbeenzenuw. Sameer struikelde steeds vaker. Gênant, pijnlijk, schadelijk.

Sameer hoorde in ons ziekenhuis dat hij lepra had en raakte overstuur. Bang voor handicaps. Bang voor uitsluiting vanwege angst voor besmetting. ‘Ik voel me afgeschreven’, reageerde hij. Zijn ouders idem dito. Terneergeslagen zien ze hun armoede. Hoe kan hij ooit een gezin starten, laat staan onderhouden? Zijn leven wordt eenzaam, vrezen ze. Sameer wordt momenteel in ons ziekenhuis behandeld, hij is op weg naar genezing. Hij durft zich nu te laten fotograferen en filmen, om al die kinderen met lepra te vertegenwoordigen – elke dag opnieuw krijgen vijftig kinderen lepra.

Leprapatiënten zie je hier niet. Je kent ze niet. Maar ze zijn met velen. Het zijn de meest kwetsbare mensen in onze wereld. Mogen zij een plekje in uw hart en gebeden krijgen?

Henno Couprie
Directeur Leprazending

 

PS: Zondag 30 januari is het Wereld Lepra Dag. Bidt u die dag, samen met uw gemeenteleden, voor leprapatiënten?
Luister vrijdag- en zondagmorgen ook naar inspirerende gesprekken, over hoe we op weg zijn naar een wereld zonder lepra, op Groot Nieuws Radio.